Könyvajánló 1.

Egyik kedvenc könyvem Körmendi Ferenctől ‘A budapesti kaland’ című regény. Nem azért, mert kitűnő szépirodalmi mű, hanem mert ez volt az első könyv, amit valamiféle ‘írói’ és kritikus szemmel olvastam nem csak olvasóként, aki élvezi a könyveket. Olyannyira szeretem, hogy beszereztem olaszul is, méghozzá egy 32-ben nyomtatottat a magyar 88 éves kötetem mellé! Kincsként őrzöm mindkettőt természetesen. Itt, meg kell jegyeznem, hogy olaszul is kimagasló nyelvi és lelki élményt nyújt. Magyarul viszont, igazán tökéletes.

Körmendi kiválóan ír, nincs benne hiba, nincs egyetlen oldal sem ebben a műben, ahol hümmög az ember, hogy ezt lehetett volna jobban is, legalábbis én nem tettem, bár a regény közepén létező romantika, van, akik számára ‘túl sok’ lehet, én viszont, ha élvezhető a nyelvezete egy szövegnek, siznte semmit nem tartok soknak. Tehát elbírtam. Körmendi írása számomra izgalmas, lebilincselő, mély, de az engem sokszor idegesítő felesleges érzelgősségtől mentes és így a belső monológok valóban ámulatba ejtőek! Nem hiszem, hogy véletlen, hogy Körmendi 32-ben megnyert egy nemzetközi regénypályázatot ezzel a művével, azt gondolom – irodalomtudósainkkal szembemenve – , hogy nagyon tehetséges szöveghasználatú író Körmendi, akinek nyelvi eszközein látszik, hogy ő maga is, a korában világgirodalmat fogyasztott és csak azért nem került be a magyar irodalom nagyjai közé, mert elhagyta az országot és mert már akkoriban is bekúszott mindenhová a politika.

Körmendi ugyanazt a nyerészkedő sokszor kicsinyes emberekből álló magyar társadalmat, azt a magát büszkének gondoló mégis megalázkodó, sokszor számító és belterjes magyar mentalitást írja le regényében, amiről azt gondolom, hogy sajnos még ma is jelen van. A pozícióharcok, a kisszerűség, a haszonnak, sikernek hitt felszínes dolgok utáni loholás olyan élesen jutattja a korunkbeli olvasó eszébe a jelent, hogy az szinte hátborzongató.

A sztorit nem akarom elmesélni, csak annyit árulok el, hogy két harmincas férfiről szól. Egyikük Budapesten marad, míg a másik Dél-Afrikában köt ki, ahol milliomos lesz. Látogatóba érkezik Budapestre, ahol régi iskolatársai “versengeni” kezdenek kegyeiért, fel- és kihasználni akarják, mintha ő lenne az utolsó reménység egy jobb életre, jobbra, mint amit az akkori budapesti valóság kínált. A háború utáni Magyarország és Európa középosztályának lelki és erkölcsi keresztmetszetét ismerjük meg a regényből ezen a két fiatalemberen keresztül. Igazi magyar sztori, döbbenetes mennyire aktuális is. Olvassátok el!

Ide klikkelve párszáz Forintért vagy akár dedikált példányban is megrendelhető!

Szeretettel:

Ildikó

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.