17 inspiráló nő

Ezt a posztot nőnapra szántam, aztán feledésbe merült, hisz azzal voltam elfoglalva, hogy tisztán kiderüljön mivel jár ez a még inkább szigorított karantén dolog, itt ahol élek. Elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy lesz és még egy darabig több időm van olvasni és az írásra szánni.

Karantén ide vagy oda, azért kaptam egy kedves csokrot, sárgát, amiben mimóza is van, mint minden évben. Itt Olaszországban sárga mimózát szoktak nőnapra ajándékozni, de – és most ezt nem dicsekedésként mondom, csak tény – én azon szerencsés nők közé tartozom, akik gyakran, havonta többször is kapnak vágott virágot, szóval nem különlegesebb alkalom ez a nap nálunk, inkább vicces kis játék köztünk, ugyanis a mimóza az egyetlen virág, amit annyira nem kedvelek (azért kap vízet a vázába). A lényeg, hogy szeretem, hogy otthonomban gyakran vannak tele a vázák (nem mimózával). Én is szoktam magunknak virágot venni, főleg amikor a kedvencem szezonja van, szóval én amolyan virágos, könyves, bio lekváros, még egy könyves, fekete-fehér régi filmes típusú nő vagyok, aki szereti a többek szerint régimódi gesztusokat is (igen, ha kinyitod az ajtót nekem, de azt is kedvelem, ha az étkezésnél figyelmes vagy töltesz nekem vízet, bort, ha üres a pohara, felsegíted a kabátomat télen meg ilyesmi dolgok).

Elkalandoztam, valójában nem erről akarok firkálni nektek, hanem arról, hogy bár figyelek rá és küzdök írásaimban, megnyilvánulásaimban a való életben, társalgásaimban, cselekedeteimben, a nők kedvezőtlen, egyenlőtlen és sokszor őket lebecsülve, hátrányosan megkülönböztett helyzete ellen, amikor látom és tapasztalom és úgy általában, de azért nem csak ezt látom a világban.

Illendő megjegyezni, hogy nem csupán negatív személyes tapasztalataim voltak életemben arról, hogy a többi nő és én hogyan vagyok megítélve mások által, egy politikai vagy bármilyen esetleg férfiközpontú réteg szemében, nőként egyénilég és a társadalomban. Látom azt is, amit szintén fontos észrevenni. A nőket a világban, azokat a nőket, akik körülvesznek minket a mindennapokban, azokat, akik miatt ez a világ jobb hely, s azokat akik életútjukkal inspirálnak nemzedékeket, generációkat a fejlődésre, változásra, kemény munkára, hitre, reményre. Sokkal többen vannak, de közülük kiválasztottam most nektek tizenhét számomra inspiráló és szerintem csodanőt.

1. Virginia Woolf. Ahogy belepiszkált a nő ‘tökéletes háziasszony’ szerepébe a Mrs. Dalloway című írásában és ezzel elvetette a feminizmus első magjait igazán merész lépés volt azokban az időkben, pontosabban 1925-ben. Bátorsága, saját és több millió nő igazságnak kimondása írók generációit ihlette és ihleti ma is.

2. Marie Curie. Kétszeres Nobel-díjas tudós volt, akinek a radioaktivitással kapcsolatos kutatás számtalan életet mentett meg. Az a kitartás és akarat, amivel a tudásvágya párosult millió nőt inspirált – köztük engem is -, arra, hogy soha nincs lehetetlen, ha tanulni akar az ember. Marie Lengyelországban nem tanulhatott egyetemen mivel nő volt, s ő a kétségbeesés és düh helyett megnézte hol tanulhatja azt, amire született. Elköltözött Párizsba és ott tanulta meg, amit szeretett volna. Nekem azt mutatja meg mindez, hogy ha tanulni akarsz, akkor nincs távolság, nincs életkor, nincs kifogás csakis a célod a fontos.

3. Teleki Blanka. A nők oktatásának úttörőjeként alapította meg első lányiskoláját Magyarországon 1846-ban. Azt vallotta, hogy az oktatásnak elérhetőnek kell lennie a nők számára is, bár az iskola csak két évig volt nyitva (1848-ban, amikor a magyar forradalom kitört, az iskolát bezárták), de munkája előkészítette az utat a jövőbeli intézmények számára. Az elkövetkező években Teleki Blanka forradalmárokat rejtegetett, amiért az osztrák rendőrség tíz évig börtönre ítélte. Kiengedése után Franciaországba költözött, ahol élete végéig élt.

4. Sass Flóra. Az 1841-ben Erdélyben született Flóra, felfedező, Afrika-kutató volt, így nálm különleges helyet foglal el neve a szívemben. Rabszolgából lett felesége egy angol mérnöknek, akivel felderítette a Nílus forrásának helyét, majd Szudán területét is. Naplójából – amely halála után, közel száz év múlva került csak elő – valódi hiteles írás alapján ismerkedhetünk meg a fekete kontinens életéről, a gyarmatosításáról, az ott élők hétköznapjairól akkoriban, amiról azidőtájt semmilyen információnk nem volt szinte.

5. Anna Freud. Híres pszichoanalitikus volt, aki óvodát alapított Londonban, hogy gondozza azokat a csecsemőket és gyermekeket, akiket a második világháború alatt elválasztottak a családjuktól. A nehéz gyermekkora (arra kényszerítették kislánykorában, hogy elmeneküljen Bécsből a nácik elől), az elszenvedett tragédiák okozta traumák nem akadályozták meg őt abban, hogy később, saját magán dolgozva eljusson odáig, hogy olyan gyermekek lelkére , pszichéjére vigyázzon, mint amilyen ő is volt.

6. Huggonnai Vilma. Az első magyar női orvos, aki diplomát szerzett Zürichben abban az időben (1870), amikor a nőknek nem engedték, hogy ezt a szakmát Magyarországon gyakorolják. Képesítését Magyarországon csak 1897-ben ismerték el. Időközben szülésznőként dolgozott, ápolást, gyermekgondozást tanított és könyvet írt a fertőző betegségekről. Kampányolt a nők jogai és a nők oktatása érdekében, és segített létrehozni az első középiskolát lányok számára.

7. Maria Montessori. Egy új oktatási rendszer létrehozója, amely a gyermekfejlesztés tudományára összpontosít, Montessori fogyatékossággal élő gyermekekkel és a római nyomornegyedben élő gyermekekkel dolgozott. Montessori az elsők között volt, aki azzal foglalkozott, hogy a gyermekek megérdemlik a választás lehetőségét, a szabadságot és a lehető legjobb oktatást, függetlenül a hátterüktől vagy az élet előnyeitől.

8. Hedy Lamarr. Róla írtam már egyszer, hosszú évekkel ezelőtt egy teljesen más témájú posztban, a lényeg, hogy igazi példakép számomra ez a nő! Színésznő és tudós volt, úgy, hogy nem járt iskolába, négyéves korától kezdve házitanítók oktatták. Tízéves korára már négy nyelven beszélt, zongorázott és frenetikusan jól táncolt. A második világháború idején az egyidejű frekvenciaváltással kapcsolatos munkája hozzájárult a modern Bluetooth és Wi-Fi technológia fejlődéséhez.
Hedy sokadik, de kiváló példája annak, hogy a szépség és a zseniális agy soha nem zárja ki egymást.

9. Irena Sendler. Ő volt az a lengyel ápolónő, akit a női Schindler néven is ismerhetünk. Zsidó gyermekek ezreit csempészte ki a Varsói gettóból az 1940-es évek elején. Története arra tanít minket, hogy a körülményektől függetlenül mindig azt kell tennünk, ami helyes. Sendler kockáztatta a saját életét, valamint a családja és a barátai életét, de nem fordította el a fejét, nem keresett kibúvókat, nem érdekelte a saját félelme, az ártatlan gyermekekére gondolt helyette, és tudta, hogy mit kell tennie.

10. Maya Angelou. Hatalmas kedvencem volt mindig is, amióta először olvastam tőle. Egy kis személyes történetet , ha megengedtek… 17 éves voltam és Londonban a reptéren vártam a csatlakozásom Tokió felé. Akkor és azóta is a reptereken én nem Duty Freebe vagy bárokban tengetem az időm, hanem könyvesboltokban. akkor vettem meg életem első négy darab angol nyelvű kötetét. Az egyiknek a címébe azonnal beleszerettem és ez azóta is tart. Ez Maya Angelou I Know Why the Caged Bird Sings (Tudom miért énekel a rab madár) című műve volt. Ez az alig több, mint háromszáz oldalas könyv volt az egyik legmeghatározóbb életemben. Maya az egyike az első afroamerikai nőknek, akik magánéletükről beszéltek. A feketék és a nők szószólója volt ő, a csodálatos afroamerikai, afrikai kultúra védelmezője, ahogyan polgárjogi aktivista is. Életem egyik mottója – amely a dolgozószobám falán is kint van, tőle származik:

“Csak azt tudod jól csinálni, amit igazán szeretsz. A célod ne a pénz legyen. Ehelyett keresd azt, amihez valóban értesz, és tedd olyan jól, hogy az emberek le se tudják venni a szemüket róla.”

11. Oprah Winfrey. Lehet szeretni vagy épp utálni mindazt, amit Oprah képvisel a mai világban, de nem lehet tőle elvitatni, hogy az amerikai (és nem csak) média legfontosabb mogulja: talk-show házigazda, motivációs előadó és filantróp szervezetek tulajdonosa. Igazán jól bemutatott egyet a középső ujjával a férfiak által uralt televizió világában és megmutatta, hogy anők nemhogy sikeresek lehetnek, de annál valamivel többet is elérhetnek (bár, akinek csak apénz beszél Oprah 2,8 milliárd dollár összvagyona nyilván imponálhat.)

12. Brene Brown. A sebezhetőség ereje című tíz évvel ezelőtti Ted Talk-ja a világ legnézetebb inspirációs beszéde, ami szintén hatalamas dolog volt életemben. Pontosan a legmegfelelőbb pillanatban néztem meg azt a videót és nagyon sokat adott. Ahogy Brene azóta is sokat ad milliónyi embernek. Szavai, kutatói munkája, történetei megtanítottak arra, hogy “sebezhetőnek lenni, annyi, mint élni”, hogy az, ami sebezhetővé tesz, egyúttal gyönyörűvé is.

13. Vigdis Finnbogadottir. Finnbogadottir volt a világ első demokratikusan közvetlenül megválasztott női elnöke, Izland negyedik elnökeként és egyben a leghosszabb ideig alkalmazott női államfő. Előkészítette, kitaposta az utat a női vezetők számára az egész világon, inspirálva őket arra, hogy a politika nem csak a férfiaké, hanem mindannyiunké.

14. Amalia Ercoli-Finzi. Ő volt az első nő Olaszországban, aki 1962-ben a milánói Politechnikai Egyetemen repüléstechnikai diplomát szerzett. Természetesen 100/100 cum laude végső fokozattal, ahol nyugdíjazásáig az orbitális mechanika professzora volt. Az egyik a legtapasztaltabb nemzetközi szereplő az űrrepülés területén, a NASA, az ASI és az ESA tudományos tanácsadója, vezető kutató, aki a Rosetta űrszonda SD2 műszeréért felelős. 83 évesen még mindig aktív (jól olvasod), továbbra is együttműködik a milánói Politecnico Egyetemmel, tanulmányozva, hogyan lehet az embereket a Marsra szállítani, és hogyan lehet botanikus kertet építeni a Holdon, illetve ő az olasz képviselő a Horizont 2020-ban, az Európai Unió kutatási és innovációs programjában. Két éve egy aszteroidát is elneveztek róla. Elméje éles, megcáfol mindent, amit az ember az öregedésről tanult vagy gondolhat.

15. Renner Erika. Azt mondta, hogy a nyilvánosság mentette meg az életét, de én úgy érzem, hogy inkább ő mentette meg azoknak a nőknek az életét, akik miatta, története által végre kiálltak magukért – legyőzve minden félelmet -, és felszóllaltak saját bántalamzójuk ellen hivatalosan és minden lehető módon. Erika története mára a nők ellen irányuló erőszak szimbóluma lett. Amennyire emlékszem ő volt az első magyar nő, aki ekkora mértékben fordult a nyilvánossághoz azután, hogy a testét lúggal brutálisan megcsonkító tettes ellen indult nyomozást az Ügyészség másfél év után megszüntette. Felszóllalt nem csak az igazságtalanság ellen, de talán nem is célirányosan akarattal, azért is, hogy senki nem lehessen pozicíója, rangja, neve miatt különb semmilyen (bántalmazási) perben a törvény előtt.

16. Cseke Eszter. A pont a névnapomon született többszörösen kitüntetett dokumentumfilm-rendező, riporter, televíziós újságíró Eszter, számomra az egyik leginspirálóbb magyar nő napjainkból. Két kiskamerával mutatja meg a világot, amelyben valódi emberi történeteket után kutat társával a hírek mögött, legyen szó eldugott törzsekről Pápuától Etiópiáig, frontvonalról Afganisztánban, az Izrael-Palesztin konfliktusról, szír menekülttáborról Jordániában, johannesburgi gettóról vagy a bolíviai elnökről.

17. Giada Griso. Ő nagyon személyes pont nekem, ezen a listán. Az egyik legkedvesebb ember az életemben. Kvázi a lányom is lehetne, azaz matematikailag lehetne. Mégis barátok vagyunk. Lélektársak inkább. Nem kell beszélnünk minden nap, sőt, beszélgetnünk sem kell nagyon. Majdnem ugyanazt és úgyanúgy érezzük a világgal kapcsolatban. Hogy miért került ide egy barátnőm? Mert a mostani helyzetben a koronavírus idején, ő éppen az Ecuador Köztársasában dekkolt, ahol árva gyermekek mellett dolgozott egy Nemzetközi Gyermekmegsegítő Szervezettel, és amikor a járványra való tekintettel visszahívták az önkénteseket, Giada (la mia Giadina) azt mondta “nem”. Ő nem hagyja azokat a gyerekeket egyedül, továbbra is ellátja, tanítja őket, nem érdekli a józan ész, hogy az orvosi ellátás egy hegyi kisfaluban Ecuador közepén kvázi a nullával egyenlő, ő nem adja fel azokat a gyerekeket. Minden nap kontaktusban vagyunk, nagyon büszke vagyok rá, mint emberre, mint fiatal nőre, minden szempontból. Gondolom értitek miért. Ha beszéltek olaszul ide klikkelve olvashatjátok az ő szavait is.

Szeretettel:

Ildikó

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.