Ezért nem kerestelek többé

Ma eszembe jutottál, hogy mennyi év eltelt, de még mindig le tudnálak rajzolni az utolsó hajszáladig, ha tudnék rajzolni, persze nem tudok, de érted, ugye? Még mindig felismerném a hangod, az érintésed is talán, és hihetetlen, de még mindig tudom fejből a telefonszámod, pedig arra már nem emlékszem hogyan szerettelek.

Remélem jól vagy és minden pont olyan életedben, amilyennek álmodtál róla, amikor még álmaidat nekem mesélted el. Remélem úgy élsz, legalább olyan jól ahogy én, szeretetben, egy fantasztikus ember oldalán, aki a családod, oltalmad, biztonságod, nevetésed. Remélem van neked egy Ő, aki ismer téged, azokban a részeidben is, amikről nem beszél, ott is, ahol nem vagy szép, és szeret téged így is, és akkor is, amikor iszonyúan haragszik rád. Remélem viszontszereted, hogy tudod jól szeretni és értékeled, megbecsülöd őt. Remélem megtanultad a leckéket, hogy nem cseszed el és ismétled meg a már elkövetett hibáidat. Remélem nem érzed magad egyedül vele, hogy nincsenek rések, amiken át nyugtalanság furakodhat életedbe.

Aztán a jókívánságokat kísérő félmosoly eltűnik belőlem, amikor eszembe jut a sok “talán”. Az, hogy talán el sem hiszed, hogy én neked kívánok bármi jót is.  Talán tévedtem veled kapcsolatban, nem akarattal vadásztál le és használtad fel sérültségem. Talán nem tudtad  kontrollálni, hogyan manipuláltál, talán erősebb volt nálad mindez, mint nálam a gyengeségem, talán egy belső kényszer volt mindkettőnknél, vagy csak a természetünk, a te vadász és az én áldozat létem. Talán nem azzal kell békét kötnem, hogy te milyen  voltál, hogy mit csináltál vagy mit nem, hanem azzal, hogy  szerettelek mindennek ellenére.  Nem tudok nevet adni annak, ami húzott hozzád, nem testi vágy volt, az elmém szomjazott rád. Még ma is emlékszem az eszeveszettségre, a minden racionalitást elsöprő őrületre, amit te jelentettél. Talán értetted miért  vagy talán azt gondoltad, hogy azért tűntem el a történetünk végén egyetlen szó nélkül, mert nem voltál valaki, aki többet érdemelt volna a szememben. Bárki is voltál, bármit is jelentettél én nem tudtam elköszönni tőled, és azt hiszem, nem is kellett, hogy tegyem.  Elvettél mindent belőlem enélkül is. Amikor megismertelek azt éreztem, hogy van valami láthatatlan köztünk, ami összeköt és hittem, hogy a kimondatlanban ezt te is tudod, te is érzed. Azt éreztem összetartozunk, hogy a lelkünk ismeri egymást, és dolguk van együtt. Talán csak a fejemben létezett mindez, vagy te akartad, hogy ebben higgyek, de hosszú évekig nem tudtam elengedni a gondolatot, ahogy azt a mondatodat sem, hogy “vagy abba döglesz bele, hog ymegpróbálod velem, vagy abba, hogy nem”.  Aztán egy nap, hosszú évek után újra nem találkoztam veled.

És akkor, megértettem, hogy egészen addig vártam rád és azt is, hogy ez olyan, mintha vonatra várnék ott, ahol nincsenek sínek.

Eszembe jut az a pillanat is, amikor rájöttem, hogy valaki olyantól vártam, hogy  szeressen, akarjon és válasszon engem, aki akkor sem volt ott, amikor együtt volt velem. Emlékszem, amikor először megfogalmazódott bennem, hogy talán menekültél valami elől, talán magad elől, vagy a felelősség elől, vagy csak a kontrollt a másik felett kellett magadénak érezned és soha nem hagyni, hogy kicsússzon a kezedből, amit biztosan tudok az, hogy gyáva és hazug voltál, az első pillanattól, és ez gyávává és hazuggá tett engem is. De magamnak nem hazudhattam, akkor sem, ha végül felvettem a nyúlcipőt. Nem erőszakolhattam meg magam, gyáva férfit nem szerethettem. Akkor sem, ha igen. Végül mégis hasonlítunk valamiben, látod? Megszabjuk magunknak, kit szerethetünk, kit engedhetünk meg, és mi az, amit nem vállalhatunk be. Az olyan rizikót, ami az életünket jelentheti egyikünk sem engedte be. Nem igazán, csak játszottunk vele, az ötletével, mint “két farkát csóváló fenevad”- mondtad… Nevetséges. Szomorú. Kegyetlen is, lehet.

Emlékszem, ahogy egyszer csak felébredtem és tudtam, nem élhetek úgy tovább, hogy azt kérdőjelezgetem meg folyton, hogy mit csináltam rosszul én, mit mondtam, amiért nem hívsz, amiért csak éjjel kettőkor kerülsz elő, esetleg részegen a vonal másik végén. Hirtelen ráeszméltem, hogy önmagammal bántam rosszul és nem volt jó semmi amit tettem, amikor ismertél engem. Így kijavítottam az egyetlen hibát, amit a leggyorsabban lehetett.

Nem vártam rád többé. Élni kezdtem.

Elköltöztem. Munkát és telefonszámot cseréltem. Meg hajszínt is és frizurát, és kidobtam az ajándékokat, amiket neked vettem, amikért soha nem jöttél el. Napok, hetek, hónapok és évek múltán sem hívtalak, amikor új telefonszámom lett, nem éreztem úgy, hogy neked is küldenem kellene erről egy üzenetet. Nem azért, mert attól tartottam, hogy felhívsz majd valaha, hanem attól féltem, hogy ha elküldöm, lesz egy pont a jövőben, ahol én végül várni fogom, hogy megtedd. Nem akartam többé azt a rossz érzést magamnak, amit az jelentett, hogy nem szerettük egymást jól emberként, sem tisztelettel, sem méltón vagy épp tisztán, szépen. Közben pedig gyűlöltem, hogy nem csak magunkat, de másokat is összetörtünk ebben a mi kis valaminkben. Utáltam, hogy erre akkor nem figyeltem.

Volt, hogy azt gondoltam, hogy te különösebben nem vetted észre, hogy eltűntem, talán csak azt érzékelted, hogy “jó, hát akkor egy hülyével kevesebb”, de azt tudom, hogy azon a ponton, ahol úgy döntöttem nélküled kell lépnem, életemben először az érdekelt jobban, hogy mit kell tennem önmagamért. Közben pedig komolyan úgy gondoltam, hogy megkönnyebbülhettél, hisz amúgy sem kerestél többé sosem, és ezért is hittem, hogy az utolsó beszélgetésünk valamiféle búcsú volt, az utolsó üzenettel együtt, amit írtál nekem. Hittem, biztosan tudtam, hogy te nem akartál engem, és sokszor gondoltam arra, hogy csak kényelmes lehetőség voltam, amolyan jobb a senkinél az esti programod után. Hittem, hogy megkönnyebbítette életed, hogy nem lebegtem ott valahol benne, hogy nem volt ott az a pont, ami voltam, amivel nem tudtál mit kezdeni igazán, mert sehogy sem volt igazi, kerek. Ezt ma sem gondolom másképp. Akkor sem, ha erről sosem kérdeztelek meg. Hátborzongató tudni ilyenkor, hogy végül ritkán tévedek.

A szerelem jön-megy, fellángol hevesen majd semmivé lesz, értem és tudom ezt, sőt azt is amikor valaki a szerelembe vagy épp a szépbe a tökéletesbe szerelmes, minél többször életében, de én mást éreztem. Soha annyira tisztán nem láttam embert önmagában, tökéletlenül is, nem másokhoz viszonyítva, szépnek is, rondának is, sőt ocsmányul gyarlónak, mégis romantikus jóakarónak, így teljességében, olyan élesen, mint akkor téged. Igen, szörnyeteg voltál, hátborzongató volt néha az embertelenséged, mégis láttam a szépséged, a tehetséged, azt a részét a lelkednek, amit a világ nem ismert.

Sokáig hittem, hogy szörnyeteg vagyok én is, hisz normális ember, nem szeretheti azt, aki darabokra tépte.

Végül elfáradtam abban, hogy várjam, beérj utánam, hogy elnézzem gyávaságod, és azt az enyémmel viszonozzam, közben pedig az a nagy büdös helyzet, hogy eljátszhatnám az áldozatot, sajnálhatnék szavakban egy kreált szegény ént, akit nem szerettek viszont, hiába tettem meg mindent, átgázolva saját elveimen is, de nem, az igazság az, hogy én sem mertelek téged vállalni, választani, akarni és igen, kimondva, igazán szeretni sem. Beletörtem a saját lelkem abba, hogy olyan emberért nyújtottam a kezem, aki nem fogta azt meg, pontosan ugyanazért, amiért én nem fogtam meg az övét.

Most pedig itt állok a tükör előtt és azt fürkészem miért jutottál eszembe. Lehet ez az új hajszín és frizura tréfált meg. Egy nőt látok magam előtt, aki olyan nagyon távol van már attól, aki ezekben a fenti gondolatokban mégis picit benne volt, mintha nem is én lettem volna az a lány. Már nem érdekelnek a “talánok” sem, hiába írom le most őket itt, már csak az a szerepük, hogy történetté váljanak és szépen csengjenek egy olvasott szövegben. Az ujjaim szinte maguktól mennek a billentyűzetre, nem kontrollálom mit nyomnak le. Már nem fáj semmi, ami veled kapcsolatos, nem fájnak a hibák, amiket elkövettem, sem azok a dolgok, amiket elvesztettem miattuk. Pedig sokat vesztettem, a lelkem egy részét is talán, és dolgokat, amikben hittem. Nem fáj már, hogy gyűlöltem akkori cselekedeteimet, hogy méltatlan voltam magamhoz, és megbocsátottam a legtöbb dolgot az énnek. Már amit lehet… Nem érzem, hogy hiányzol, már nem érzem azt sem, hogy éreztem akkor. Nem érzem, hogy előző mondatom hazugság lenne, bár voltak sötét órák, éjjel, egyedül, az elmúlt években, amikor megkérdeztem magamtól, hogy ki tudlak-e tépni majd valaha belőlem.

Csak azt tudom, hogy felnőttem, hogy ez a nő, aki velem szemben áll, nem csak egy tükörkép, akire nézek, akit nem ismerek, akitől félek, akiről nem tudom mire képes, akiben nem vagyok biztos, nem egy elképzelés, nem valaki, aki másnak látszik, mint ami belül, nem az a lány, aki egykoron volt, akinek a feje egy álarcba szorult bele. Azon túlnőttem, túlléptem, meg kellett tennem, ahogy át kellett lépnem rajtad és felül kellett kerekednem egy illuzión és azon, hogy csak lebegtem egy életben, ami nem adott, hanem inkább elvett. De néha eszembe jutsz, nem hazudok róla, nem is küzdök ellene. Ilyenkor csak minden jót kívánok neked, mosolygok majd elengedlek. 

Szerinted késő megtanulni rajzolni majdnem negyven évesen?

I.

6 gondolat “Ezért nem kerestelek többé” bejegyzéshez

  1. Csak ehhez tudok hozzászólni: “Szerinted késő megtanulni rajzolni majdnem negyven évesen?” Szerintem nem. Mindig kell új dolgokat tanulni, kipróbálni, új élményeket keresni. Ettől szép az élet.

    Kedvelik 1 személy

  2. Bár nem nekem szól a kérdés, nekem belépőm sincs oda, ahol így szeretnek egy embert, soha nem is lesz, de azért csak írok rá: SOHA nem késő, pláne 40 évesen nem! Egy negyvenes nő még kb. 30-40 évet él, és nagyon nem mindegy, hogyan!

    Kedvelik 1 személy

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.