Az én természetterápiám

Egy ideje már, amikor nyugalomra vágyom az egyetlen igazán tiszta, feltöltő és energiákat adó nyugalmat a természetben találom meg. Egészen pontosan a kapcsolatban azzal, az összetartozásban a Földdel, amit megmagyarazni nem lehet, az ember vagy érzi vagy nem.

Tudom, hogy ez most furcsán esetleg magasztosan hangozhat egyeseknek vagy sokaknak, de én úgy érzem, ha az ember igazán jól figyel, mély kapcsolatba kerülhet a Földdel, a természettel, amiről úgy érzem és mindig éreztem, hogy gyógyító hatása van. Testre és lélekre. (Tudom-tudom, magasztos, de figyelj még egy picit, hátha…)

Szóval, elkezdtem kutakodni a dolog után, alapos ember lévén, meg picit megilletődve, hogy lehet megkattantam, és azt nem mondom, hogy csodálkoztam rajta, hogy mégsem, mivel a megközelítés, hogy a mély kapcsolat a temrészethez nyugtató, terápiás, gyógyító hatású illetve egészségmegörző nem egy modern bla-bla-bla, hanem az ősi kultúrák alap pillére. Japánban ma is ír fel orvos temrészetterápiát gyógyszerek helyett. (Ez olyan fantasztikusan hangzik!) Egészen pontosan a shinrin-roku terápiát, ami nem más, mint erdei fürdés, imádom még csak kimondani is.

A shinrin-roku hatásaira vonatkozó tanulmány azt mutatja, hogy az erdei környezet elősegíti a kortizol (stresszhormon) alacsonyabb koncentrációját, az alacsonyabb pulzusszámot, alacsonyabb vérnyomást, nagyobb paraszimpatikus idegi aktivitást és alacsonyabb szimpatikus idegi aktivitást, mint a városi környezet. Emellett kimutatták, hogy a negatív ionok – oxigénatomok, amelyek extra elektront tartalmaznak, és természetesen előfordulnak a mozgó vízben – csökkentik a szezonális affektív zavarokat és javítják a hangulatot. Végül, a kék és a zöld szín, a természetben uralkodó színek hatékony terápiás hatásokkal is járhatnak. A tanulmányok továbbá kimutatták, hogy a kék szín figyelése hozzájárul a béke és a nyugalom érzéséhez, és valójában befolyásolhatja az agyi hullámokat.

Tehát, nem csak egy érzés és nem modernkori bla-bla az, hogy menj közelebb a természethez és érezd. Ezek után én biztos vagyok benne még inkább, hogy következő, esetleg második otthonom egy erdőben lesz. Nem adom alább, ha lesz egy kis patak vagy folyó esetleg tó a közelben, azt külön imádni fogom.

De, hogy miért írom ezt nektek? Mert hoztam pár tippet, hogy hogyan kerülhettek közelebb a temrészethez, annak csodálatosan tökéletes körforgását és működését hogyan érzékelhetitek és hogyan lehettek részesei, azaz, hogyan érezzétek a Földet és ezáltal érjetek el egy nyugodtabb állapotba.

– Nem számít, hol vagy, csukd be a szemed. Helyezd a kezed a szívedre. Érezd a szívverésed. Vegyél mély levegőt az orrodon és lassan fújd ki a szádon. Érezd a lélegzetedet. Lassíts le. Ne gondolj semmire, csak hallgasd magad. A szívverésed, a lélegzeted a természet bonyolult kifejezésének része. amihez te kapcsolódsz. Mindig. (Avatar-érzés)
– Nézz fel az égre pár percig. Ez minden. Csak nézzd az eget és lélegezz!
– Menj vízközelbe (nem a kádra gnodolok) ülj le, és nézzd a vízet. Merengj el a víz mozgásában, ahogy ingadoznak a hullámok, csak nézd, ne gondolkoj, ne csinálj semmit, csak ülj nyugodtan, amíg lehet.
– Amikor fák, bokrok mellett mész el, érj hozzájuk. Érezd a fák törzsének barázdáit, a levelek kis ereit, érezd át, hogy élnek. Vagy, ha épp olyan ülj le egy fa tövébe, dőlj neki a tőrzsének és csukd be a szemed. Némely fa akár ezer éves is lehet vagy több, el tudod képzelni, hogy mennyire a Föld része ő? (Ugye-ugye, a híres faölelgető gúnyolodás…)
– Amilyen gyakran tudsz, menj vízpartra, vagy bármilyen mozgó vízre télen, nyáron, ősszel, nem számít. Ha vízparton sétálsz tedd inkább mezítláb, teljesen más érzést ad.
– Amikor természetben vagy (én erdőkben szoktam ezt) feküdj le a földre és csak pihenj, élvezd, érezd.
– Amikor süt a nap, állj szembe vele, emeld fel az arcod, csukd be a szemed és csak érezd az erejét pár pillanatig.
– Amikor esik az eső, tölts néhány pillanatot benne, engedd, hogy az eső megérintse a bőröd, érezd át, hogy az eső nem rossz dolog, hanem tápláló, szükséges része a természetnek. (Ha pedig Angliában élsz, ne küldj most el a búsba!)
– Amikor teheted, nézd meg a naplementét, a napfelkeltét, a holdfényt, éjjel a csillagos eget (én nyáron rendszeresen kint fekszek este a földön és a világot keresem a csillagokban, ez van, nem mondtam, hogy nem vagyok flúgos).

Szeretettel:

Ildikó

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.