Erős nőnek lenni

Legutóbb megosztottam a Facebook-on az ‘Amikor még kislány voltam’ című írásom, amire többen írták nekem kommentben és privát üzenetben, hogy én milyen erős nő vagyok. Előfordul még ma is, ennyi év blogolás után és eleve, hogy nem tudok mit kezdeni azzal, ha egy-egy írásom alatt dicsérnek, elkezdik sorolni a vélt jó tulajdonságaimat vagy bármi hasonló, mert nem ezért írom a blogom, főleg nem a személyesebb posztokat, mint a fenti is. Ráadásul nem érzem magam különösebben erősnek, csak teszem a dolgom, élem az életem.

Aztán kaptam egy üzenetet egy úriembertől, aki közölte, hogy már érti miért nem vagyok vonzó nő. Érdeklődve olvastam tovább, mert eszméletlen kíváncsi lettem az első mondat után – és nem azért, mert vonzó akarok lenni, hanem azért, mert nem értettem, hogy a fenébe jön az én vonzerőm ahhoz az íráshoz, ami a kislány Ildikó egy történetét írja le -, de amikor az okig eljutottam, bevallom azért megdöbbentem. Nem kicsit. “A nőnek nem az a dolga, hogy erős legyen, a nőktől azt várja el a férfi, hogy sebezhető és ezért védelmezhető legyen. Ettől érzi magát a férfi fontosnak és nélkülözhetetlennek. Erős nőnek lenni azt jelenti, hogy a nő keserű is és sebzett, mert sokat tapasztalt, és megélt nehéz dolgokat és ez nem vonzó. Te ilyen vagy és biztos ezért vagy egyedül és szerintem ezért sosem lesz rendes kapcsolatod.”

Igen, pislogtam én is, több okból kifolyólag. Elsőre azon akadt fel a szemem, hogy már megint belefutok abba, hogy egy nőnek – egy férfi szerint – milyennek kell lennie, meg kell felelnie a férfi elvárásainak, másképp nem elég nő, nem elég vonzó, nem kell. Aztán pislogtam még azon is, hogy mennyire degradálta az illető azt, hogy milyen is az erős nő. Az utolsó mondat oktondi személyeskedésén már csak mosolyogtam egy cinikusat és nyugtáztam magamban, hogy olyan jó, hogy vannak férfiak, akik nem elrettennek attól, hogy egy nő önálló, talpraesett, van probléma megoldó képessége, leleményes és milyen jó nekem, hogy az én párom pont ilyen. De csak nem hagyott nyugodni, hogy vannak olyanok, akik annyira félreértik azt, hogy mitől erős egy nő, hogy azt képzelik nyilván keserűek, hogy gondoltam elmondom (azaz leírom) mit tudok én, az erős nőkről.

Az, hogy egy nő erős, nem jelenti azt, hogy nem szorul segítségre, sem azt, hogy nem kér segítséget. Csak nem kér minden csetlő-botló dolog miatt. Felismeri, hogy mikor kell neki segítég, ahogy azt is, hogy kitől kérhet. Nem akar szupernőt játszani, sem hamis mosolyok mögött küszködni egyedül, főleg nem az egészsége kárán. Felelősségteljesen kezeli önmagát és családja érdekeit, jólétét, egészségét is.

Erős nőnek lenni nem jelenti azt, hogy elzárja magát az emberektől, vagy, hogy azt gondolja ő jobb másoknál esetleg mindenkinél. Nem jelenti azt sem, hogy erőszakosan próbálja lenyomni mások torkán, azt amit ő hisz, vagy a véleményét, és megkérdőjelez dolgokat, meghallgat másokat, tanul az emberektől, figyel rájuk és tiszteli a tudásukat, de nem nézi le, ha valamiben nincs valakinek, illetve nem ítélkezik afelett, ahogy mások esetleg különbözően gondolkodnak.

Én sem ítéllek el téged, aki leírtad nekem ezt az üzenetet, csupán azt érzem, hogy nem vagy tisztában az erős nő jelentésével teljesen. Az erős nő, de mondhatnám; az erős ember – mert nem számít, hogy férfi-e vagy nő az illető – pont, hogy nem keserű. Ő szereti önmagát, megbékélt mindennel, amivel meg kell, megvívta a belső harcait és magabiztosabb lett ezáltal. Az erős nő, az erős ember tud pozitív lenni, de nem naiv és nem hisz el minden hülyeséget.

Erős nőnek lenni számomra azt jelenti, hogy ismerem magam jól és magabiztosan állok két lábbal a talajon, tudatosan benne az életemben, és tudom, hogy az életem az én felelősségem.

Bevallom többször elolvastam az üzenetet, ami szinte csak az idézett részből és köszönésből állt, illetve egy kezdeti szabadkozásból, hogy ő csak segíteni akar, mert egy “ilyen szép nő nem maradhat utódok nélkül és hátha segít a párkeresésben” és büszkén jelentem, hogy nem reagáltam rá semmit. Volt két perc, hogy konkrétan a kezemre ültem, hogy ne tegyem, de nagyjából tudtam, hogy semmi értelme nem lett volna.

Azért megmaradt bennem pár kérdés, például, hogy ez a vélemény, hány férfié lehet? Mennyi férfi ember gondolja, hogy az erős nő nem vonzó illetve őt nehéz szeretni? Hogy az erős nő mindig kemény sőt keserű? Honnan ez a félreismerés? Ez a tudatlan megközelítése egy olyan dolognak, ami évszazadok óta irányítja az emberiség történetét? Mi lenne a világgal az erős nők nélkül ma?

Az erős nőt a legjobb szeretni!

Az összes erős nő, akit ismerek, tele van büszkeséggel, tartással, együttérzéssel, humorral. Tudják, hogy kik ők és nem félnek megölelni magukban az embert. Az erős nők harmonikusan vannak magukban, kiegyensúlyozottak, miközben megélik érzéseiket, a negatívakat is, tehát a dühöt is, aztán elengedik mindazt, amit felesleges tartogatni. Bátrak és okosak, teljes szívvel szeretnek, akkor is, ha darabokra törte azt egy másik férfi, nem hasonlítgatnak, nem játszadoznak, de nyított szemmel járnak és nem dőlnek bele kétes csapdákba. Nem félnek újra szeretni, hinni, vagy ha félnek, leküzdik azt és teljes szívvel adják oda magukat a sebezhetőségükkel együtt, annak, akit kiválasztottak. Igen, az erős nő választ. Döntést hoz, és tudja mi a legjobb neki. Ráadásul az erős nők nem csak arra törekednek, hogy nekik jó legyne vagy, hogy hogy ők jobbak legyenek – nem másoknál, de az egykori önmaguknál – hanem arra is, hogy neked is jobb legyen és te is jobb verziója lehess önmagadnak.

Ha férfi vagy és megfélemlít az amikor egy nő erős, lehet azért van, mert legbelül tudod, hogy egy ilyen nő, addig nyomná benend a megfelelő gombokat, amíg te is erős férfivé válsz ahelyett, aki ma vagy, azáltal, hogy ösztönöz és más színben mutatja meg a világot neked és ez nagyon kemény meló, szenvedés és szembenézés magaddal. Már ha szóba áll veled, mert nem biztos, hogy úgy gondolja, olyanra kell pazarolnia az idejét, aki ahelyett, hogy látná őt tisztán, inkább tart tőle.

Erősnek lenni azt is jelenti, hogy kinyitod a szíved és az elméd erre világra, az emberekre és megmutatod a sebezhetőséged is, nem félsz, mert tudod, hogy senki nem tudja azt ellened fordítani, mivel valójában a te kezedben van.

Az igazság az, hogy amit az erős nőkre aggat az a sajnos népszerű társadalmi megítélés, aminek a közelébe ment a kedves üzentet író úriember is, téves. Az erős nőtől nem kell tartani, ő nem harsány, nem nagypofájú, csak nem fél kiállni amellett amiben hisz. Kimondja kerek-perec a dolgokat. Ezek a nők nem túl sokak, nem túlságosan elbátortalanítóak, nem frusztráltak és főleg nem nem keserűek. Egyszerűen csak gerinces nők, akik büszkék magukra, keményen dolgoznak minden értelemben, mindegy mennyi hibát követtek is el esetleg életükben, feldolgozták azt, megoldották a belső görcsöket, munkálkodnak rajta, miközben nem félnek attól, hogy mi van, ha a világ vagy épp egy férfi nem támogatja majd őket. Az erős nők tisztában vannak értékükkel, szenvedélyükkel, elhivatotságukkal, önmagukkal és persze az erejükkel.

Egy erős nő harcolni fog minden férfi és minden ember ellen, aki meg akarja neki mondani, hogy milyennek kellene lennie nőként, hogy mi a dolga, mint nő, ahelyett, hogy arra figyelne, hogy milyen emberi is ő valójában. Küzdeni fog az ellen, hogy meg akarja neki bàrki mondani, hogy hogyan nézzen ki, hogyan viselkedjen, mit tegyen nőként, hogy a férfinek kelljen, hogy az vonzónak találja. Hisz nem csak ez lehet egy nő célja, nem csak akkor ér valamit, sokat, ha olyan amilyennek más – egy férfi – akarja őt, hanem leginkább akkor, amikor pontosan olyan amilyen.

I.

3 gondolat “Erős nőnek lenni” bejegyzéshez

  1. Amikor előszőr olvastam a szégyenem írásod libabőrös voltam… Nagyon saját magam olvastam benne az elmúlt 3 évem!!! Ez a posztod pedig végleg megfogott és egész nap az írásaid olvastam!! Mint férfi reagálnék most erre…. Szerintem nincs vonzobb és érdekesebb egy céltudatos erős Nőnél mellette a szépséged is megvan!!! Bevallom a való életben számomra etalon Nő lennél! Az amit írt Neked egy baromság volt csak és kizárólag egy elnyomott férfi véleménye aki a gyenge nők társaságában tudja érvényesíteni magát! Jol tetted hogy nem reagáltál!! 😘

    Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.