Kedvenc nyolc #2

Új rovatom második részéhez érkeztem (az elsőt itt találhatod), ami havonta fog jelentkezni nyolc olyan dologgal, ami az előző hónapban számomra valamiért kiemelkedő volt, segített, megfogott, szerettem, élveztem, akár az internet világában egy olvasmány vagy kezdeményezés keretében, akár a való életben, esetleg egy-egy tárgy, kozmetikai bármi vagy éppen étterem, bár, akármi. Remélem tudok adni tippeket és szeretni fogjátok a Kedvenc 8 sorzatot is a Töredékeim és a Gondolkodó mellett, amiket itt fent a ‘Szubjektív’ menüpont alatt találsz meg. Csapjunk is bele a közepébe.

1. Még a hónap elején találtam rá a hírre, miszerint Norvégia lett az első ország, amely betiltotta a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot.A norvég parlament szerint az egész világnak reformra van szüksége, ami a pálmaolajat érinti nem csak a biodízel, de más teröleteken is, mint pédául az élelmiszer- és szépségipar. Közben az Európai Bizottság is lépni szeretne az ügyben és beszüntetni telejsen a pálmaolaj használatát a megújúló energiaforrások területén 2030-ig. Már csak az a kérdés, hogy mi a helyzet a szójababolajjal, de inkább örüljünk, hogy a pálmaolaj felhasználása ellen elindult valamiféle küzdelem. A franciák pedig már jővőre szeretnék betiltani a növényi olaj alapú biodízel üzemanyagot. Haleluja.

2. Egy nappal a születésnapom előtt meghírdettem az első Találkozót velem és a Facebook-on található Útközben. Itt. Együtt nevű csoportom tagjai között. Nem azért került ez ide a kedvenceim közé, hogy promotáljam a csoportot – de nyugodtan megnézheted magadnak, a nevére kattintva -, hanem mert nekem hatalmas lépés egy ilyen találkozó. A személyiségem nem adott a “szerepléshez”, a nagyobb csoport előtti beszédre, ahol akaratlanul is minden tekintet rám szegedőzik. Én az az ember vagyok, aki ha belép egy terembe a falhoz húzódik, lehetőleg olyan helyre ahonnan mindnekit látni, de nem közel senkihez és semmi esetre sem a helyiség közepére állok, szóval ez amolyan határfeszegetés, mert ugye makacs vagyok és nem fogadom el minden esetben, hgoy van olyan, ami nem megy. Tehát büszke vagyok arra, hogy ezt megléptem. 

3. Ha már szülinap, az volt az egyik kedvenc estém februárban. Idén nem szerettem volna nagy hűhót, bár megígértem anyámnak, hogy minden szülinapot megünnepelek mághozzá helyette is és nagyon, de idén csak minőségi időre vágytam, kettesben vele. Ő pedig meglepett azzal, hogy elvitt abba a csillagos étterembe, ahová nagyon szerettem volna eljutni, de szinte sosincs asztal és egy kellemes, mosolygós, beszélgetős nyugodt estét töltöttünk el pont úgy, ahogy szerettem volna. 

4. Azért megajándékoztam magam, nyilván könyvvel, amiről hamar kiderült, hogy nagy kedvenc lett, és biztos vagyok benne, hogy többször is el fogom olvasni, mert hihetetlen mennyi információt ad, minden oldalon van valami új, akit érdekel az emberi elme, az emberi viselkedés, az, hogy egy pszichésen nagyon beteg ember, hogyna tud a “normálisság” mögé bújni és sokak számára észrevétlenül létezni, a közeli hozztáartozók kárára például, meg eleve, aki meg akarja ismerni azt, hogy mi különbözteti meg a társadalomban kedves és normális emberként ismert pszichopatákat, azoknak szeretettel ajánlom, Hervey Cleckley: Az épelméjűség álarca című könyvet. Én egy frissített és kiegészített harmadik kiadást szereztem be, angolul (ha megvan neked magyarul az eredeti és nagyon szeretsz, nyugodtan küld el nekem postán ajándékba). Ez a könyv 1941-ben jelent meg és a huszadik század, legbefolyásosabb klinikai bemutatása ami a pszichopátiát leírja. Szerintem mindenkinek el kellene olvasni a mai társadalomban. Magyarul jelenleg egyetlen kiadónál sem kapható, ha szerencsés vagy egy antikváriumban rábukkanhatsz, esetleg egyetemi, orvosi könyvtárakban (a fenti zárójeles rész, még mindig érvényben van), de ha tudsz angolul elég jól és nem rettent el az sem, ha itt-ott értelmező szótárra szorulsz majd, akkor online megrendelheted te is. 

img_20190410_1540042558501341581674622.jpg

5. Teljesült egy régi álmom, megvettem a repjegyemet Norvégiába! Egyedül fogok utazni, az ősz elején és bár nem maradok sokáig, hisz őszre van már eg ymásik hatlamas újdonság is az életemben, de egy hetet mindenképp utazgatni fogok a Norvég Királyságban. Bár a Nordkinn-fokig nem fogok mos teljutni, úgy néz ki, nem ez lesz a zutolsó utam a számik földjére.

norway-2708286_640

6. Még egy nagy álom került terítékre februárban, azaz, hogy visszamegyek tanulni. Egyetemre. Amiért nagyon sokat kellett tennem – és fogok tenni az elkövetkező 4 évben -, mivel 15 éve nem tanultam iskolában. Különbözeti vizsgára kell felkészülnöm – ami felér egy érettségivel és némi extra, általam eddig sosem tanult dolgokkal, olaszul persze – illetve nagyon, de nagyon sokat kell tanulnom még. A párom azt mondja, hogy túlértékelem és idealizálom az egyetemi oktaktást és annak jelentőségét, de mivel nem tehettem meg fiatalon, mert nekem dolgoznom kellett, így maradt az, hogy közel negven évesen tanulok. Mindez nem aggaszt, ismerek egy híres pszichiátert, aki 36 évesen kezdte meg tanulmányait és mára már országában az egyik legelismertebb tekintély. Igaz eltelt húzs év azóta. Azt mondják az elmét ébren és frissen tartja a tanulás, szóval csak nyerhetek mindezzel. 

7. Mivel eléggé sűrűek a napjaim mostanság, kevesebbet tudok aludni is, ez meglátszik az arcomon is. De! Találtam egy hihetetlen jó dolgot, úgy ébredek reggel, mintha egész éjjel arcmasszázst kaptam volna a legkíválóbb termékekkel. Pedig semmi nagy hűhó nincs ebben az éjszakai maszkban, de a bőröm imádja.  

61Q-gkb1yIL._SL1485_

8. Végezetül, de nem utolsósorban az egyik kedvenc online olvasott írás volt számomra az a kis gyöngyszem amit Enikő, Tisztakék nevű blogján találtam. Olvassátok el az idézetre kattintva. 

“Aztán itt vannak a hullámok, olyanok, mint amit a víz felszínén figyelhetsz meg. Ezek vagytok ti. Néha kis hullámokat vertek, becsapódtok, elnyel a mély, vagy éppen a távolság, de nyomot hagytok, tükröződtök bennem. Máskor meg hatalmas erővel értek partot és mostok el mindent, ami az utatokba kerül. Közben itt motoszkál az a felismerés is, hogy ugyanígy én is tükröződöm bennetek. Szeretnélek megmenteni, segíteni, tanítani, vigyázni, gondoskodni rólatok. Hogy ne fájjon, amiről tudom, hogy csak idő kérdése és fájni fog. Hogy tudjátok azt, amit én már tudok. Hogy biztonságban legyetek. Itt tükröződtök bennem és úgy érzem, sokszor felelősséggel tartozom értetek…”

Szeretettel:

Ildikó 

Szerző::

"Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom..."

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg bátran, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.