A D-(hormon)vitaminról

 A D-vitaminról manapság már tudjuk, hogy nincs köze a vitaminokhoz, pusztán orvostörténeti okok miatt nevezzük annak, de az emberi szervezetben hormonként működik. Szerkezete nagymértékben hasonló a szteroid hormonokhoz, a mellékvese hormonjaihoz és a nemi hormonokhoz. A D-vitamint azaz hormont a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására és neki köszönhetjük nem csak a megfelelő immunrendszeri működést, de sokkal több mindent, mint gondolnánk. 

A magyarok körülbelül kétharmada súlyos D-vitamin hiánnyal küzd, a nők sokkal többen, mint a férfiak, de majdnem mindenkinek többre lenne szüksége ebből a hormonból kicsiny hazánkban. A D-vitamin hormonról régóta tudjuk, hogy segíti a kalcium felszívódását, pontosabban, hogy a kalciumot legfőképp a bélből történő felszívódáson keresztül képes befolyásolni. Jó tudni, hogy a D-vitamin szint függvényében változik a napi kalciumszükségletünk is. A nemzetközi ajánlásokban szereplő javasolt kalciumbevitel csakis normális D-vitaminszint mellett elegendő, súlyosabb D-vitamin hiányban viszont nem, ilyenkor több kell belőle. Ha nem elegendő a D-(vitamin)hormon szintje szervezetünkben és nem viszünk be több kalciumot sem, amit ilyenkor testünk igényelne, akkor csontvesztés alakulhat ki, akár a csontok szerkezete is megváltozhat, mely különböző csontbetegségekhez vezethet. Csontritkulás esetén pedig fokozott a csonttörések kockázata, ami D-vitamin hiányában tovább nőhet, akár 40 százalékkal.

A D-(vitamin)hormon kedvező az autoimmun betegségek kezelésében és megelőzésében is. Az autoimmun betegségekről jó tudni, hogy előfordulásának gyakorisága geográfiai szempontból is eltérő: észak-dél irányban csökkenő tendenciát mutat. Vagyis minél több a napsütéses órák száma, annál ritkábban fordulnak elő autoimmun zavarok, azaz köze van a D-(vitamin)hormon termeléshez.

Amit kevesen tudnak, nem sokan figyelnek oda rá, vagyis nem jól – még az orvosok, nőgyógyászok, meddőségi központok sem -, az, hogy a D-hormon pótlása a meddőség leküzdésében is segíthet.

A reproduktív szervek nagyon finoman hangolt rendszert képeznek, érzékenyen reagálnak minden külső és belső hatásra, így a stressz következtében kialakuló hormonváltozásokra is. A stressz ugyanúgy, mint a napfény hiánya D-hormon hiányt okoz, csak még drassztikusabban, sokkal nagyobb mértékben. A termékenységi zavarokról tudni kell, hogy részben pszichés, részben endokrin, illetve immunológiai eredetűek lehetnek. A D-hormonnak szerepe lehet a termékenység növelésében a nők és a férfiak esetében is. Az úgynevezett Müller-féle gátló hormon (AMH) a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja. Az AMH alacsony szintje, illetve koncentrációjának csökkenése azt jelzi, hogy az érintett közeledik a menopauzához, így esélye a gyerekvállalásra csökken. Ha D-hormon deficit vagy hiány van a szervezetben az esély egy esetleges fogantatásra ilyenkor még kevesebb, mivel a petefészek és petesejtek állapotának nagyon sok köze van ahhoz, hogy az agyalapi mirigy, a mellékvese és pajzsmirigy hogyan állítja elő a hormonokat és mennyit, amiben a D-hormon hiány gátolhatja vagy súlyosabb deficit esetén blokkolhaja az egész folyamatot.

A D-hormon a meddőség és a PCOS kezelésének és a vetélések megelőzésének is új módja szerte Európában. Persze a meddőséggel járó állapotok kivizsgálása komplex feladat és a kezelések általában egyénre szabottak, de egy biztos, a legjobb meddőségi központokban már felírják a D-hormont szinte mindenkinek, mert ez a hormon fontos szerepet tanúsít a lombik program során az embrió megtapadásában és fejlődésében egyaránt.

Kísérleti adatok (lásd Források alul) azt is mutatják, hogy az inzulin rezisztencia is csökkenthető megfelelő dózisú D-hormon adásával. Továbbá a D-hormonnak szerepe van az 1-és és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Érdemes tudni, hogy bizonyos vírusfertőzések és külső behatások miatt a hasnyálmirigy sejtek elpusztulnak, így az nem tud kellő mennyiségű inzulint termelni, de a D-hormon csökkenti (nem csak) ezeknek a vírusfertőzések esélyét, így befolyásolhatja a folyamatot.

A D-hormonnak nagyon fontos még a szerepe az emlődaganatok kezelésében és megelőzésében (ahogy minden hormonális daganat kezelésében). A megfelelő D-hormon szint segíthet megelőzni az emlőrák kialakulását. Azoknak a daganatos betegeknek a gyógyulási esélyei mindig jobbak, akiknek szervezetében magasabb a D-hormon mennyisége. Az Uniós országok legtöbb mellrákkal foglalkozó központja, ma már D-hormont is ad (magas dózisban) a kezelések részeként.

A D-hormon továbbá segíthet a vastagbélrák megelőzésében is, kimutatták ugyanis, hogy azoknál az embereknél, akiknek szervezete elegendő D-hormonhoz jut, azoknál sokkal kisebb a vastagbélrák (és eleve a rák) kialakulásának kockázatát.

Szóval mit érdemes tudni a D-hormonról?

 • csökkenti a daganatos betegségek előfordulását.
  segíti az izmok összehúzódását is, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt, ezzel is csökkenve az éjszakai izomgörcsök esélyét.
 • csökkenti a depresszió tüneteit. enyhíti és megelőz bizonyos autoimmun betegségeket.
 • ha a szervezetbe kórokozó kerül a D-hormon immunreakciót indít el, így szerepe van a megfázás, de más betegségek megelőzésében is.
 • javítja az agy működését.
 • hatékony az emlődaganatok kezelésében.
 • segíti a meddőség elleni kezelések sikerét.
 • csökkenti az IR tüneteit.
 • az alacsony D-hormon szint a Parkinson-kór egyik rizikófaktora.
 • hatékony az emlődaganatok ellen.
 • a prosztatarák kezelése részeként, azok a betegek akik a  protokoll mellett kaptak magas dózisú D-hormont, azoknál hatékonyabbnak bizonyult a gyógyítási folyamat (kezelési protokoll), mint olyan betegeknél, akik nem kaptak D-hormont.

Honnan juthatsz hozzá a legegyszerűbben? 

A napfényből.

Fontos tudni, hogy élelmiszerből soha nem juthatsz olyan szintű és minőségű D3-hoz, amit a szervezeted jól tud hasznosítani és ami elég számára. Felejtsd el például a tejet, aminek a dobozra rá van írva, hogy D3-at tartalmaz. Ne dőlj be ezeknek a reklámfogásoknak, azzal – bármivel – ami a tejben van, főleg hozzáadva semmire sem mész. Illetve érdemes még tudni, hogy a D-hormont folyékony állapotban a szervezet jobban hasznosítja a D3-at, ha pótolni kell, erről kérdezd meg a kezelőorvosod, akivel felírathatod magadnak nem csak a D-(vitamin) hormont, de rutinszerűen a D3 szinteteket, ahogy fontos lenne felmérni a vas, kalcium, magnézium és b12 szintet is évente legalább egyszer.

Szeretettel:

Ildikó

Fotó: Pixabay jogtiszta képei közül!

Források: 1, 2, 3, 4, 5.

!!! Minden egészségügyi tartalom az oldalon (ahol étrendkiegészítőkről, vitaminokról van szó) általános tájékoztó jellegű csupán, nem egészségügyi tanácsok egyetlen esetben sem és nem helyettesít semmilyen orvosi vagy professzionális egészségügyi javaslatot sem! Ha bármilyen kérdésed van általános egészségi állapotoddal kapcsolatban minden esetben keresd fel a kezelőorvosodat illetve, mielőtt bármilyen vitamint, étrendkiegészítőt szednél kérd ki orvosod, gyógyszerészed véleményét!

Szerző::

"Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom..."

2 gondolat “A D-(hormon)vitaminról” bejegyzéshez

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg bátran, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.