Kommentelők aranyszabályai

Igen, van ilyen is, és merészelném mindenkinek a figylemébe ajánlani. Bár íratlan szabályról van szó én azért nagyon szeretném sokaknak az arcába tolni. De ugye nem lenne udvarias dolog. Aztán szeretném olykor, egy-egy ponton magamat is fejbe kólintani, mert van, hogy megbánom, hogy valahol megnyilvánultam. Mint legutóbb, amikor egy nő azt írta egy poszt alá, hogy az összes magyar nő r*b*nc. Néha elkap a temperamentumos hév. Mondom, néha…

Már egy ideje megtanultam, hogy nem, nem kell mindenhez hozzászólni, mégis olykor nehezemre esik elmenni leginkább a rosszindulat és a gonoszság mellett. Mondogatom én magamnak, hogy  “menj inkább el edzeni, vezesd le az emberi ostobaság okozta feszültséget ott, a hátsód hálás lesz érte, ha kicsit jobban gatyába rázod”, de sajnos van, hogy nem hat semmilyen önmeggyőzés. Van, hogy az, ami a nyelvem hegyén van ki akar jönni mindenáron.

Amikor kezdő online firkász voltam, azt a tanácsot kaptam, hogy ne olvassam el a hozzászólásokat, a blogom egyetlen felületén sem, és sehol, ahol írok, ha pedig voltam olyan hülye, hogy megtettem, soha, de soha ne válaszoljak. Szerintem ez egy ostoba tanács volt, mivel a blogon írás – legalábbis az én műfajomban – egyfajta közösség építése is, társas beszélgetés, legtöbbször dolgok megvitatása, együtt. Nem magamnak írok csak, már elég régóta, az olvasóim igenis szerves részei a blogomnak! Illetve engem érdekel az emberek véleménye, tapasztalata, tudása és az, ha tanulhatok belőle és azt vallom, hogy  az ellentétes vagy más szempontokat megosztó hozzászolók, hozzá tudnak tenni az adott témához nagyon sok esetben.

Ha megnyilvánulásuk nem támadó, obszcén és személyeskedő természetesen csak azért, mert nem értenek egyet azzal, amit én írok vagy képviselek.

Mivel látom, túl gyakran észreveszem, hogy az előző mondatom fontossága nem mindnekinek tiszta, összeszedtem az alapokat – a szerintem minimumot amit szem előtt kellene tartanunk az online kommunikációban (és nem csak) -, amiknek tudása és használata nélkül szerintem az online kommentelés felesleges. Tudjátok, valójában azt remélem, hogy mindenki tudja az alább felsoroltakat, aszerint kommentel mindig és tök feleslegesen pötyögtem be ezt a bejegyzést.

 1. Ne személyeskedj. Ne csak a cikk íróját (és családtagjait) ne illesd nevekkel, ne csak vele legyél tisztelettudó, de mindenkivel, aki az adott poszt alatt kommentel. Írj hozzászólást pont úgy, ahogy szeretnéd, hogy neked írjanak mások vagy ahogy egy nyilvános helyen beszélgetnél, ahol mindenki lát és hall téged, akit szeretsz, akiknek számít a véleménye neked arról, hogy milyen ember vagy.
 2. Soha ne kommentelj semmilyen írást, amit nem olvastál el végig, sem videót, amit nem néztél meg. Nem hiszem, hogy ezt túl kellene magyarázni, egyszerűen nevetségesek azok a kommentek amik úgy kezdődnek, hogy “nem olvastam el, mert túl hosszú, de szerintem….”  Nem érdekel senkit, hogy szerinted bármi, addig a pontig, amíg nem tudod ponotsan mi az, amiről véleményt formálsz. Ha pedig párszáz esetleg – urambocsá! – ezer szó hosszúnak bizonyul, kérlek vegyél inkább képregényt és nézegesd azt, ahelyett, hogy online garázdálkodnál.
 3. Ne kommenteld politikai hovatartozásod egy olyan poszt alatt, aminek semmi köze a politikához. Ne hagyj propagranda fotókat és szlogeneket.
 4. Ne kommnetelj mások súlyáról és külsejéről, ne gúnyolodj azon, hogy néz ki a másik. Mindig a saját külsőddel foglalkozz! Hidd el, csak ahhoz van közöd.
 5. Ne legyél direkt sértő, bántó, ne akarj belemászni más intim szférájába azzal, hogy a személyét, intelligenciáját, érzéseit vonod kétségbe esetleg gúnyolod ki vagy cinikuskodsz rajta.
 6. Ne foglalkozz más szexuális orientációjával (és ha már belemászol ilyen intim témákba, legalább fogd fel a szexuális irányultság nem egyenlő a nemi identitással), hogy ki a másik párja és szerinted miért, hogy mit csinálnak az ágyban és mit nem, hogy milyen a szexuális élete, hidd el – megint – csak a saját szexuális szokásaidhoz van közöd!
 7. Ne ítélj el vagy meg olyan embereket holtbiztos kijelentésekkel, akikről semmit nem tudsz, akiknek a nevét a bulvárlapokból ismered és szenzációhajhász címek mögötti zéró tartalmú írásokból hiszed azt, hogy te aztán már csak tudod. Hidd el nem tudod. Csak képzeled. Csak feltételezéseid vannak.
 8. Ne kommentelj kamuprofilról! Vállald az arcod, a neved. Ezek nélkül egy senki vagy a kommentek világában, csak egy olcsó troll, aki gyáva.
 9. Ne legyél zaklató! Ne kommentelj harmincszor egy poszt alatt, miközben privát üzenetben is bombázod a cikk íróját, hidd el nem vicces.
 10. Értsd meg, hogy a minősíthetetlen stílus, a folytonos káromkodás és rosszindulatú odaszólás, téged ír le, rólad árulkodik. Legyen annyi méltóságod és öntiszteleted, hogy nem süllyedsz le egy mocskolodó, gyalázkodó mocsárba. Igenis legyél nagyképű és hidd el több vagy annál, mint hogy népi kődobálásba kezdj az interneten más kárára.
 11. Ha megtetted, legalább ne a kormányt és a körülményeket okold azért, mert te úgy döntöttél, hogy minősíthetetlen stílusban kommunikálsz. A te döntésed az, hogy hogyan viszonyulsz a világhoz, hogyan beszélsz, írsz, kommunikálsz. Felnőtt ember vagy, akinek pont annyi lehetősége van az emberséges és tisztelettudó kommunikációra, mint annak, aki él is vele.
 12. Ha egy poszt alatt egyetért veled valaki, vagy tetszik neki a hozzászólásod, mindez nem jogosít fel arra, hogy privátban zaklasd, vagy ismerősnek jelöld, vagy randit kérj, farokfotót vagy dekoltázst és pucsítást küldj neki. Abszolút nem menő!
 13. A szexista megnyilvánulások sem azok! Egyik irányból sem! A nő helye nem a konyhában van, a férfi pedig nem egy kétbalkezes balek, aki nem tud gondoskodni a saját gyerekéről vagy nem tud elmosni három tényért és két poharat.
 14. Ha kritizálsz valamit negatívan, azt specifikusan tedd. Ne csak azt írd le, hogy ez rossz, hülyeség, nem így van, hanem azt is, hogy pontosan mi az, ami szerinted butaság és oszd meg a véleményed. Kritikád ne nyers fröcsögés legyen, hanem legyen konstruktív és civilizált emberhez méltó, akkor is, ha a cikk írója és világa számodra ellenszenves.
 15. A pozitív kritikád (igen van ilyen, még akkor is ha valamilyen mágikus oknál fogva a kritika szó mára már maga a negatív jelző a köznyelvben) is legyen specifikus nyilván a jóízlés határain belül. Ne csöpögj, ne nyalizz feleslegesen. Iszonyat kényelmetlen tud lenni.
 16. Olvasd el jól, amit kritizálsz, amiről véleményt írsz. Ne ess abba a hibába, hogy rosszul értelemezed a leírt szavakat, majd mindenki mást – a cikk írójával együtt – meg akarsz győzni, hogy ők nem értik, amit olvasnak.
 17. Felesleges az olyan hozzászólás, hogy “kit érdekel”, látva, hogy téged nyilván valamennyire, ha ezt a két szót odaírtad, és nem kell a “ki az a X.Y” arcoskodás sem, főleg ha  a személy (akiről írtál) oldalát követed és ráadásul még el is olvasod a cikkeket róla. Szerintem olyan “olcsó” ez a fajta megnyilvánulás, mint bármely bulvárfirka, főleg mert 99% tudod ki az a X.Y.
 18. Ne arról szóljon a hozzászólási szokásod, hogy gifekkel nyomod tele a komment szekciót megállás nélkül és mindig. Használd a szavakat is. A saját szavaid.
 19. Soha ne akard a cikk íróját meggyőzni arról, hogy mire gondolt amikor az adott irományt készítette, ne akard neki megmondani, hogy miről írt sem, hogy mit érzett. Hidd el sokkal jobban tudja nálad.
 20. Nem kell mindenhez hozzászólni. Ha már elmondták előtted, ha kommented nem tesz hozzá a témához, nem biztos, hogy kell oda. Sőt.
 21. Ne azzal a szándékkal kommentelj, hogy mások rosszul érezzék magukat tőle, hanem azzal, hogy jól, hidd el sokkal jobb ötlet.
 22. Nem kell hozzászólni, ha látod, hogy akihez szólnál nem ott van ahol te, sem intellektuális sem emocionális téren, ha nyilvánvaló számodra, hogy értelmetlen lenne a kommunikáció, ne menj bele, ne is kezdeményezd. Felesleges üres menet.
 23. Ha te írtad a cikket, posztot és kommentelsz egy-egy olvasódnak, ne éreztesd velük azt, hogy “leszálltál az égből” és össze kell pisilniük magukat a gyönyörtől, hogy mekkora tisztelet az, hogy szóra méltatod őket. Soha ne feledd el, az olvasóid nélkül sehol nem lennél. Tiszteld őket te is annyira, hogy figyelsz arra, amit írnak neked és nem magas lóról vetsz oda nekik pár főlényes szót.
 24. Fogadd el, ha valaki másképp gondolja, ha valaki tőled eltérő nézeteket vall.
 25. Ne válaszolj trolloknak. Soha. Ignoráld. Töröld. Tiltsd. Bármelyik a három opció közül, de sose állj le velük vitázni. Az idődet pazarolod csak el.
 26. Ne felejetsd el, hogy a másik oldalon, az internet túloldalán egy érző és értő ember van (legtöbb és legjobb esetben), pontosan úgy, ahogy te is az vagy, szóval ennek megfelelően kommunikálj vele.

Szeretettel:

I.

4 gondolat “Kommentelők aranyszabályai” bejegyzéshez

 1. Nagyon jól sikerült az összefoglaló, gartulálok! Azonban, ha megengeded, én hozzátennék még két pontot.

  21. Ne kommentelj olyan témát, amihez nem értesz legalább alap szinten. Ha már feltétlenül kommentelni szeretnéd, akkor keress és nézz utána az interneten, mielőtt hozzászólsz, mert egyébként csak saját magadat járatod le.

  22. Ha nem vagy teljesen biztos a kommented igazában, akkor vállald fel, jelezd azt egy pár szóval vagy félmondattal. Nem szégyen olyasmit irni, mint pl. “Nem vagyok igazán jártas a témában, de szerintem…” Véleménye mindenkinek lehet, de nem mindenki “profi” az éppen aktuális témában.

  …és remélem, hogy ezzel a hozzászólásommal nem én vagyok a jó példa a rossz példára a fenti két pontomat illetően… 🙂

  Kedvelik 3 ember

 2. Az első 5-6 pont után már úgy voltam: eddig egyetértek, de mit lehet még írni a témáról? Aztán minden egyes pontnál újra rácsodálkoztam, hogy igen, még mindig van mit írni, és még igazad is van! Külön-külön egyik pont sem volt új nekem, de biztos nem tudnék ennyit felsorolni.

  Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.