Szia Anyu! 

Egyszer, az utolsó évben, ami megadatott még nekünk együtt, megkérdezted tőlem, hogy jó anyám voltál-e, elég volt-e amit adni tudtál és halkan még suttogtad – talán kimondani sem akartad -, hogy “megtettem, amit tudtam kicsim, bocsáss meg, ha…” Emlékszel mit csináltam és mondtam neked? Azonnal magamhoz öleltelek, nyugtattalak, hogy te voltál az egyetlen anya, akit valaha akartam, akire valaha szükségem volt és, hogy te vagy a legjobb anya, nekem a legtökéletesebb a világon. Könnyes volt a szemed ahogy ott szorítottalak védelmező ölelésemben, de nem azért, mert meghatott az, amit mondtam neked. Láttam, hogy te úgy érezted nem voltál elég jó s bármit mondtam neked, igazán nem nyugtatott meg.

Talán méricskélted magad gondolataidban más anyákhoz, lefuttattad a fejedben milyen is szerinted a tökéletes és szenvedtél amiatt, hogy volt idő, amikor nem tudtál mindent megadni nekem gyermekként, s volt, hogy nagyon szűkös volt az élet. De te ezt a “mindent” és az “alapokat” az új tornacipőre, ruhára, nyaralásra vagy épp a vasárnapi rántott húsra értetted. Vagy bármire, ami nem bab, szalonna vagy zsíros kenyér. Arra koncentráltál, hogy egykori szegénységünk miatt emészd magad és szenvedtél a tudattól, hogy szerinted nélkülöznöm kellett.

Anya! Most átölelnélek újra, finoman, hevesség nélkül. Ma már jobban el tudnám mondani neked, hogy a minden nekem te voltál, amikor kislány voltam. Nem az új tornacipő vagy a felesleges tárgyak. Te! Az ölelésed, a szereteted, az arcod, az engem figyelő tekinteted volt az, ami kellett, a törődésed volt a minden. A közös játékok, séták, beszélgetések, a  nevetős délutánok, amikor piknizőset játszottunk a szoba közepén! Emlékszel? Engem nem zavart, hogy csak zsíros kenyér volt hagymával, élveztem minden percét gyermekkoromnak, amit veled tölthettem. Veled megvolt mindenem, amire valaha szükségem lehetett! Te voltál az egyetlen biztonságom, az otthonom, a családom. Oly sok évig te voltál az egyetlen, aki szeretett. Más helyett is te szerettél, tudom, hogy a szíved szakadt meg sokszor emiatt is, és átkoztad talán a percet, hogy pont azt a férfit szeretted, aki felelőtlen volt és önző, de aztán rám néztél és láttad mi lett végül belőle. Ma már tudom így volt a legjobb nekem.

Erőssé neveltél, mégis érzékennyé mások és a világ iránt, büszkévé, de nem sznobbá, emberré, nővé, valakivé, aki tisztel, aki kedves, a jóban hisz, segítőkész (najó, van rossz tulajdonságom is, de az már karakter kérdés, nem a nevelésed, így születtem, ez van, azért állítólag egész jófej csajszi lettem szóval juhé, jó munka volt).Emlékszel, hányszor mondtam, hogy “köszönöm, hogy vagy nekem”? Vagy írtam le egy-egy levelünk végére? Sosem értetted, furcsa volt neked, hogy megköszöntem időről-időre, mert neked természetes volt, de én mindig ajándéknak éreztelek.

2017-05-06-13-23-57-024

Nem csak a legtökéletesebb anya voltál, ahogy akkor mondtam neked. Te az egyetlen voltál, aki nekem anyukám tudott lenni. Mindig csak rád volt szükségem és pontosan arra, amit te adtál nekem. A világ, amit formáltál az életemben, a szabadság, amit adtál és amire tanítottál a legszebb dolog, amit kaphattam az életben.

Furcsa ez, mármint így nélküled, hogy ma már nem ölelhetlek meg, néha idegennek tűnik az élet, hogy te nem vagy benne. Negédes érzés ahogyan felismerlek a mozdulataiban, egy-egy tekintetemben, a nevetésem hangzásában, okoskodó perceimben vagy amikor heves leszek. Érzem magamban jelenléted. Érted ezt? Amíg éltél fel sem tűnt, hogy ugyanúgy alszom, mint te tetted, abban a furcsa pózban, amiről senki sem értette, hogyan lehet kényelmes, sem azt nem láttam, hogy pont úgy mozdul a kezem vagy húzódik nevetésre a szám mint neked.
Igen… Hiányzol. Mindig. Nagyon.

Tudod, a boldogság íze is más. Mindig van benne egy könnycsepp nélküled. Itt valahol mélyen bennem, a legboldogabb perceimben, sebesen átfut, hogy mit mondanál, hogy örülnél, mennyire csillogna a szemed. Ez a nap pedig… Mindenhol már két hete csak azt látom Anyák napja, Anyák napja, Anyák napja! Nem irigy vagyok, hogy más most az anyukájához rohan míg én csak egy levelet írhatok és helyetted küldhetem ki ‘csak úgy’ a világba. Nem mások boldogsága fáj, csak az, hogy én már nem szállok repülőre, nem érek oda ebédre, nem vársz a kedvenc fogásaim egyikével, nem örülsz nekem, az ölelésemnek,  a virágcsokornak, az ajándéknak, nem nevetünk, nem töltjük együtt ezt a vasárnapot, csak mi ketten, nem bújunk el a világtól, és nézzük újra gyerekkorom kedvenc filmjeit, nem fogod meg a kezem többé az érzékeny vagy izgulós perceknél amiket százszor láttunk már, és nem takarsz be, ha véletlenül elalszom a kanapén. Nem simogatod meg az arcom és nem adsz puszit a homlokomra, mint annyiszor tetted. Csak egy dolog nem változott, ugye tudod anyu…

Szeretlek.

Ildikó

A kép saját tulajdonú, felhasználása ezen blogon kívül tilos!

5 gondolat “Szia Anyu! ” bejegyzéshez

 1. Kedves Ildikó! Véletlenül találtam ide a blogodra. Számomra lebilincselőek az írásaid, és akár én is írhattam volna ezeket a sorokat. A gondolatok, érzések amelyek Anyukámhoz kötnek, pontosan olyanok, ahogyan Te megfogalmaztad azokat Édesanyáddal kapcsolatban. 2017. januárjában veszítettem el őt fizikailag, de valójában mindig velem van, és marad.

  Kedvelés

  1. Szia Ildikó! Örülök, hogy itt vagy és ha kedvelni tudod, amit olvashatsz itt.

   Őszinte részvétem anyukád halála miatt. Igen, szeretem azt gondolni én is, hogy az anyukák figyelik, vigyázzák itt maradt gyermeküket.

   Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.