Még mindig hülyék vagyunk emberek!

Sokan naivnak hisznek, amikor azt mondom hiszek az emberiségben. Sokszor látom a szemekben, a rám szegeződő tekintetekben azt a kis cinikus mosolyt, amivel azokat nézi az ember, akiket sajnál. Sokszor állok pillantások kereszttüzében, amik azt mondják “szegény álomvilágban élő kislány”. Sokszor kinevettek már, mégsem érdekel.

Naivnak hisznek mert elsőre mindig a jóban hiszek könnyebben, mint a rosszat feltételezem. Kinevetnek, s azt gondolják hülye vagyok, és  azt, hogy megvezethetnek. Az fel sem merül ezekben az emberekben, hogy rosszul figyelnek, hogy nem veszik észre, én is látom a rosszat, – sőt ismerem, sokkal jobban, mint szeretném, vagy, mint bárkinek azt kívánnám –  csak minden alkalommal úgy döntök nem azt építem. Nem érdekel az, aki naiv idealistának tart, higgyenek naivnak, hülyének ha ahhoz van kedve bárkinek, nem mások hiedelme rólam az, ami engem érdekel.

De most bevallom kicsit elegem van emberek! Elegem van abból, hogy a szeretetet és  hitet tépázzátok naponta, hogy életeket tesztek tönkre! Ti elhiszitek, hogy mindenki érdemes arra a csodára, amit életnek neveznek?

Mi a baj veletek? Mondjátok el nekem ti, emberek, tudassátok velem mi a bajotok? Neked, aki két éves kislányt erőszakolsz, neked, aki egy alkoholista bűntettet előéletűvel egy háztartásba ad nevelése árva gyereket, mi van a fejedben? És neked mi jár az agyadban, amikor megvered a négy éves gyereked, eltöröd a feleséged bordáját és orrát, majd felteszed a lábad az asztalra, hátradőlsz a fotelben a napi szokásos vodkáddal és söröddel a kezedben? Mi a búbánatos fene ütött abba az anyába, aki kisbabája mellett részegen épp a következő csíkot szívja fel? Mi van azoknak a szülőknek a lelkében, akik saját kudarcaikat és frusztrációikat a gyermekeiken élik le? Mi van azokkal akik eladják gyermekeiket, akik pénzért árulják lányuk egy bizonyos testrészét a hátsó szobában? És mi van annak az anyának a szívében, aki megöli a wc bűzében az öt perce született kisbabáját? Mi vezérli azt az apát aki megfojtja gyerekeit álmában?

Mi ez a sok erőszak? Mi ez a gyilkolászás? Miért hiszitek el emberek, hogy a nő azért van hogy a férfit szolgálja? Hogy kell, hogy megdugva legyen akár akarata ellenére is mert az kijár neked? Miért hiszik el egyesek, hogy a gyengébbet maguk alá kell gyűrniük feltétlen? Miért vannak gonosz felnőttek és igen sajnos gyerekek is akadnak, akik lelkileg és fizikailag  terrorizálják társaikat mert az kövér, lány, fiú, homoszexuális, vagy csendes, vagy új a közegben, vagy fekete, vagy sárga, vagy arab, vagy zsidó? Miért fordulhat elő az, hogy tinédzserek gyilkolnak olyan ideákért, amikről valós tudásuk  sincsen? Miért vannak felnőttek akik ezt a példát mutatják szüntelen? Miért jut az ember könnyebben fegyverhez a világ bizonyos részein, mint egészséges kenyérhez vagy friss gyümölcshöz?

Mi van velünk emberek? Miért nem látjuk mi az, amit tönreteszünk nap mint nap mindannyian? Igen te is és igen, én is! Miért nem nézünk szembe azzal, hogy mindannyiunk felelőssége ez az élet? Nem csak az árt az életnek és az emberiségnek, aki a fenti dolgokat megteszi. Hanem az is, aki elfordítja a fejét, vagy aki átkapcsolja a híradót ahelyett, hogy kérdéseket tenne fel, vagy az, aki nem mellékesen agressziótól hemzsegő mesefilmet bámultat gyermekével minden egyes este, és az is, aki legyint és azt mondja “á, egyedül úgysem menthetem meg a világot!” Igaz, egyedül nem megy. Pont miattatok el sem kezdődhet!

Talán ha mindenki, aki jó embernek hiszi magát arra törekedne, hogy a világ valóban jobb hely legyen, ha arra törekedne, hogy informálodjon, arra, hogy megtegye az első lépést, bármilyen kicsi is az. Ha arra törekedne, hogy értse és érezze a helyzetet, amit a  gazdasági kizsákmányolás és a szociális masszív manipuláció jelent, már előrébb lennénk. Annyi gennyt és szemetet látok, hogy nem tudom, hogyan tudok felkelni reggel és hinni újra bennetek, magamban, és az emberiségben. Fogalmam sincs honnan veszem az erőt ehhez. Azoktól a kevesektől talán, akik megteszik a kis lépéseket naponta vagy valami természetbeli kérdés ez? Nem tudom, mi lehet. De ha az, akkor miért nincs meg mindenkiben? Hova tűnt el a hit és az akarat a jobbra emberek? Miért az erőszakra, az irigységre, kapzsiságra és gyűlöletre hajlanak még mindig több milliónyian?

Felébredés korszaka, ezt hirdetik a spirituális okosok, de én ma, sajnos azt mondom; a fenéket! Ebben a nagy frenetikus technológiai változásban nem lettünk sem érzékenyebbek sem kevésbé hülyék és a pénz még mindig a fő istene a legtöbbünknek, ahogy a hatalom pedig legáhítotabb vágya a szegény lelkeknek. Az egónk hatalom utáni vágya mérhetetlen. Annyira szánalmas ez emberek! És nem csupán a nagyhatalmakra gondolok, akik a világ háborúit irányítják, hanem a kisemberek, pici mindennapos hatalmi diadaloskodására is. A frusztrált  szülőre például, aki lehülyézi a gyerekét, a takarító-tanárnő párosra, aki lehúzatja  kiskorú kislányok bugyiját, hogy ürülék nyomokat keressen, az orvosra, aki nem vizsgál meg egy embert, mert annak nincs meg a tb kártyája, hiába tudja fejből a számot a beteg, ő orvos és nemet mond, kit érdekel hogy az illető órákkal később meghalt szívinfarktusban. De ott vannak akár azok az ujjal mutogató, ítélkező emberek, akik szavaikkal maguk alá gyűrnek a világhálón ismeretleneket, csak azért mert megtehetik, hisz billentyűzet és internet adott, akkor meg miért ne hányja bele a világba rosszindulatú vélekedésit, ugye? Azokra gondolok, akik valamilyen eldeformált módon hatalmat éreznek arra, hogy embertársaikat megalázza, kihasználja, elnyomja bántalmazza minden alkalmat megragadva. Hányingerem van tőletek!

Ahelyett, hogy felemelné a világ a fejét, hogy észrevegye, hogy butítás, népírtás, megfélemlítés és gyűlöletkampány árad szinte mindenhonnan, (egymástól is, nézzétek csak meg egy-egy hír alatt a kommenteket) több százezer ember inkább pokémonokat kerget. Ezzel hozva becslések szerint, két milliárd Jen profitot a Ninentendo-nak ebben az évben. És ki tudja még mennyi balesetet és kárt okozva eszetlenül, nem figyelve a lényegre. De persze én vagyok a hülye…

Mi a fene van velünk emberek?

I.

Forrás a Pokémon Go-val kapcsolatos megjegyézesemben elhangzottakra, itt.

10 gondolat “Még mindig hülyék vagyunk emberek!” bejegyzéshez

 1. Teljesen igazad van.
  Én talán a lelki fejlettségben jelölném meg a megoldást, a fejletlenek csak félnek és gyűlölnek, a fejlettebbek igyekeznek megérteni dolgokat.
  Nem milliók hülyék, hanem milliárdok. Idióta majom a többség, megvezethető, egymásnak ugrasztható faszlengető majomhorda, ennyi. Ember alig van! Az egoizmus és a szeretet hiánya a fő baj mindenben.
  A legkisebb féreg is úgy akarja magát nagynak érezni, hogy ha talál valakit lejjebb, akkor megpróbál rátaposni, ahelyett, hogy fölsegíteni akarná. Ahhoz már embernek kéne lenni.
  Azt hiszem, Voltaire-nek volt igaza. “Művelgessük kertjeinket.”

  Kedvelik 3 ember

 2. “Mi ez a sok erőszak? Mi ez a gyilkolászás?”
  Ez mindig is volt, csak most benne van a TV-ben, meg a hírekben stb.
  Ez egyébként csak arra jó, hogy lejjebb vigye az emberek ingerküszöbét.
  Természetesen direkt csinálják.

  “Miért az erőszakra, az irigységre, kapzsiságra és gyűlöletre hajlanak még mindig több milliónyian?”
  Mert ezt jutalmazza a társadalom, ami szinte kizárólagos evolúciós helyszínné vált. Csak gondolj bele, vagy számold ki, ha statisztikailag 1 ezrelékkel több utódot hoznak világra a rosszra hajlók, akkor az írott történelem 5000 éve alatt megjelenő kb. 250 generációban mekkora az elváltozás, ha a kiindulási megoszlás 50-50% volt a jóra/semleges – rosszra hajlók között.
  Buddha, Jézus, Gandhi, és társaik próbáltak egy olyan utat mutatni, ahol a jó is érvényesülhet, de pár száz év alatt (mondjuk a kereszténységnél a birodalmi államvallássá válásig) teljesen eltorzult a mondanivalójuk. Ráadásul az ő rendszerük is csak akkor működött volna, ha mindenki, az egész bolygó ebben él, de sajnos ez eleve lehetetlen.

  “Felébredés korszaka”
  Inkább preapokaliptikus, és túl vagyunk a visszafordíthatósági pontokon, de ez csak olyan 50-80 év múlva derül ki.
  Na akkor lesz ébresztő, aztán mindjárt jó éjszakát!

  Kedvelik 1 személy

   1. Ellentpont-nak is igaza van, és neked is Ildikó. Szerintem legalábbis.

    És igaza volt Orwellnek is aki már jóval korábbra, 84-re jósolta a világvégét.
    Talán azért késlekedik még az a pillanat amikor a világ pénzhatalmai végleg kimutatják foguk fehérjét és megszüntetnek minden demokráciát és a demokrácia maradékát is, mert a folyamat nagyon fokozatos és zseniálisan okos, ravasz. És mert tömegtévesztésre építenek.

    Ők és ügynökeik uralják a fő médiákat, melyeken keresztül növelik az emberekben a negatívumokat, a nárcizmust, terjesztik a politikai és filozófiai agymosást és azzal együtt az önimádatot, pénzimádatot, empátia-hiányt és az élet értelmének hiányát.
    És miként minden ravasz pszichopata, a jelen hatalmasai is áldozataikat vádolják.
    Így a legkönnyebb a dolguk – és megy a folyamat mert a becsapott áldozatuk ássák maguk és egymás alatt a talajt.

    Nem azért fejezem ki ismétlődően a blogod támogatását, mert kapaszkodó tipus vagyok,
    hanem mert örülök hogy egy hasonló gondolkodású valakire találtam és mert szinte minden irásod egészen közelről érint.

    És mert tudom tapasztalatból is, még azon időkből amikor ehhez hasonló dolgokról blogoztam nagyüzemben, milyen jól esik az ilyen támogatás. El tudom képzelni milyen mennyiségben találnak meg trollok és egyéb pszichopaták, mert engem is megtaláltak.
    (Most is megtalálnak. Mindjárt az első hozzászóló a most létrehozott új blogomon is azzal kezdte hogy politikát próbált csinált a témából és elkezdett kampányolni, majd mivel visszautasitottam, elkezdett velem gúnyolódni. )

    Szóval hasonló gondolatok kavarognak bennem is most már hosszú ideje, emellett olyasmi is, hogy de jó lenne ha minél többen lennénk ilyen gondolatokkal, és minél többen kifejeznénk ezeket.

    Mint te, én is hiszek az emberiségben (mégis, against the odds), legalábbis próbálok hinni, keresem, bármily ritka is, az emberi megnyilvánulásokat, próbálom törölni ami negativ. Sok erő kell ehhez és sokszor vak hit, de érdemes.
    Talán mégis visszaforditható a folyamat. Próbálok pozitiv lenni még akkor is amikor már egészen közelről látom ami történik.
    A te blogod is nagy segitségemre van abban hogy az emberiségbe vetett hitet tartsam magamban.

    Azelőtt hosszú ideig blogoztam eme bejegyzésedhez hasonló témákról és amióta ezzel a negativ és destruktiv embertipussal közelről is találkoztam – éppen a saját szüleim személyében – e jelenség gyökereit próbálom kutatni és feltárni, és elválasztani a két kategóriát: a visszaélőket és áldozataikat. Ezért is hoztam létre egy új blogot itt a wp-n, hogy újra és újra kifejezzem: nemcsak a laikusok hada de szakértők sokaságai is hajlamos a visszaélők és áldozatok csoportját összekeverni, egybemosni, sokszor felcserélni. És nagyon nagy baj ez.

    De, és ez a mondandóm lényege, érdemes tudatosan naivnak maradni, és hinni a hihetetlenben is. Ha tömegesen ráébredünk arra ami valóban a rossz, beteges, és ezzel szemben ami valóban a jó és normális, minden értelemben, esetleg mégis lehet jó irányba vinni a dolgokat. Esetleg.

    Ez a videó nagyon jól kifejezi amire gondolok, s amit érzek ennek kapcsán:

    Luther Vandross The impossible dream with lyrics

    Kedvelik 1 személy

  1. Szia, szóval vicc nélküli válasz… igen erőszak mindig volt, de ez nem magyarázat, hogy most meg van tv és mutatnak mindent azért látjuk jobban. Ez a része szinte már közhely azoknak, akik tovább látnak az orruknál. Az én kérdés sorozatom arra utal, céloz, hogy az emberiségnek fejlődnie kellett volna ezzel a fene nagy civilizációval, jóra használni a tudást, ‘felébredni’ arra, hogy mik voltak az emberiség hibái, miért voltak a tragédiái, és nem elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint őseink. Az evolúciónak nem kellene egyenesen arányosan jobbá tenni az emberiséget és a világot?

   Igazad van, ez eleve lehetetlen…

   A cikk miértje pontosan az, amit írtál. Azt érzem, hogy egy végbe rohan eszetlenül az emberiség, és a legnagyobb probléma az agymosottak, média, társadalom, elvárások, megfelelés stb által manipulált emberek ostobasága. Emiatt érzem én is, hogy nem igen van visszafordíthatósági pont nagyon… és ez rohadtul dühít.

   Szerintem hamarabb ki fog ez derülni, mint 80 év, ezért jegyeztem meg cinikusan, hogy ‘jóindulatú’ vagy, pozitív a számolásod.

   Kedvelik 2 ember

   1. Akkor jó sok mindenben egyetértünk.

    Az ébredés első fázisa az ‘észrevétel’, és ez folyik most a médiában, persze eléggé torz módon, de legalább folyik, és nem mély kuss van egy nemi erőszakról, mint 20 éve.
    Szóval ez is valamiféle fejlődés.
    Az ‘észrevétel’ után jön az ‘ijedelem’, az ‘álmegoldás’-ok sora, amíg nem jön a valódi megoldás.

    “Az evolúciónak nem kellene egyenesen arányosan jobbá tenni az emberiséget és a világot?”
    Ahogy fentebb nem írtam le teljesen:
    A precivilizációs evolúcióban nem volt jó és rossz (paradicsomi állapotok…) csak hatékony/sikeresebb, rossz hatékonyságú/sikertelenebb, illetve ‘mindegy’ tulajdonságok, mint a szemszín, hajszín meg ilyenek.
    A civilizáció teremtette meg a jó és rossz fogalmát, de valahogy úgy rendezkedtünk be, hogy a kicsit, vagy éppen nagyon rosszak előnyben vannak.
    Ezen kell változtatni (és a blogom kb. erről fog szólni), de rendszerszinten tényleg későnek tűnik.

    “Szerintem hamarabb ki fog ez derülni…”
    Vagy 50, van néhány durva konfliktuspont, ami aggaszt:
    1. Zika-járvány, amit szétdobál az olimpia
    2. 500 millió klímamenekült az EU határainál
    3. Észak- és Dél-Korea
    4. Kína bevonulása a posztszovjet térségbe, és ebbe a Putyin utáni Oroszország is beleértendő, sok-sok atomfegyverrel, persze a kínaiak szövetséges haderő-átcsoportosításnak fogják nevezni.
    5. Egy Donald Trump szerű latino elnök az USA-ban, aki egyesíteni akarja majd az USA-val a két amerikai kontinenst, az EU-t (kivéve, ha elárasztották a menekültek) és Ausztráliát.
    6. Kína létrehoz egy teljesen önellátó űrállomást, és onnantól ők kilövik az atomot, mert ők is vannak akkora nácik.
    Ha látsz még írjál nyugodtan. Egyiket sem lehetetlen megoldani, de az összeset…?
    B opcióként marad amit Bagoly írt, csak azok a kertek az űrben lesznek. 🙂

    Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.