Bújj a szekrénybe! Avagy propaganda a gyermekbántalmazás ellen!

Hogyan védjük meg a gyermekeket a családon belüli erőszak, a szexuális molesztálás ellen? Ezzel a kisfilmmel! Én még első ránézésre azt hittem, hogy a “bújj a szekrénybe” kisfilm, azt mutathatja meg, hogy ezzel semmire nem mehetsz, és inkább fordulj, egy szervezethez, aki segíthet, azaz, hogy a készítők ezt akarták mondanivalóként átadni (legalábbis reméltem, de belátom valószínű naiv vagyok), de a mód, a hogyan, szerintem téves. Megnéztem másodszorra is a videót, és felötlött bennem a kérdés, hogy egy ilyen film láttán, egy gyermek, akinek az apukája rendes és normális mit gondol? Mit érez? És mit érez egy olyan gyermek aki minden este rettegve alszik el? Így kell ezt? Aztán megéztem harmadszorra is, és valahogy nem hittem el, hogy ez a kisfilm így teljes.

Azt szeretném gondolni ezt a filmet összevágták, a végén lévő üzenet egy másik “reklámból” lett kivágva és ehhez a lentihez hozzá szerkesztve. Azt szeretném hinni, hogy senki, semmilyen épeszű ember, nem csinálna meg egy ilyen propagandát, nem így, az nem lehet! De végül olvastam elég sok helyen, hogy mozikban, gyermekeknek szóló filmek előtt leadják – a reklámok közé ékelve – az alábbi videót. Így, ebben a formában. Nem nagyon akartam első látásra elhinni, de ettől még ez az igazság, és ezt a lenti videót már több, mint százezer ember nézte meg. Lehet csak nekem tűnik hiányosnak ez a kisfilm, de nekem igenis hiányzik, hogy nincs egy felirat, a kislány üzente után, ami, azt mondaná például “ez a kislány így próbál védekezni, te hogy segítenél neki?” Ez a videó lenne a megfelelő propaganda arra, hogy hogyan hívjuk fel a figyelmet, mindenkiét, gyermekét és felnőttét egyaránt, a gyermekbántalmazás valóságára?

Annyira szeretném nem elhinni, hogy a többség szerint ez a videó a legjobb ötlet, azért sem, mert ez a kisfilm kissé diszkriminatív ízű is, hisz nem mindig csak az apa lehet a tettes, aki bántalmaz egy gyermeket! Nekem olyan félkésznek tűnik, mintha nem lenne elég, valahogy ebben a formában nem adja át azt, amire hivatott, szerintem. Aki megnézi ezt a videót, csak ezt, mert tegyük fel a moziban csücsül, nincs ideje gyorsan az interneten navigálni egyet, hogy megnézze mi ez a kampány, annak szerintem nem nagyon megy át az, amit a film készítői szerettek volna. Az talán csak nézi sokkosan gyermeke döbbent arcát, és azon agyal mit és hogyan fog neki mondani később, ha talán rákérdez. Persz ez jó, mert beszélni kell róla, normális nem erőszakos családokban sem árt, de ez a videó, szerintem akkor sem elég ebben a formátumban.

Kérdem én a film készítőit, akik kitalálták és megcsinálták – bárkik legyenek is  – hogy nem arra kéne esetleg tanítani az (embereket), a gyermekeinket, ennél direktebb és tisztább üzenetben, hogy azonnal szóljanak ha erőszakot, szexuális molesztálást tapasztalnak, hogy beszéljenek róla valakivel, akiben megbíznak, hogy kit hívjanak, hova fordulhatnak hivatalosan, melyik szervezet foglalkozik ezzel? Nem azt kéne tudatni velük, hogy ki védi meg őket? Nem arra kellene őket tanítani, hogy nem az ő hibájuk, nem az ő szégyenük és nem elbújni kell, hanem olyan valakit, olyan szervezetet keresni, ha családon belül nem megy – mert van, hogy pont anyu az, aki elfordítja a tekintetét – ahol valóban, igazán segítenek?!?! Nem azt kellene megtanítani és üzenetként átadni, hogy minden gyermeknek joga van az erőszakmentes gyermekkorhoz, és arra tanítani a gyerekeket és felnőtteket, hogyan ismerjék fel a helyzeteket amelyek erőszakosak és  a gyermekek jogaival szemben állnak? Nem azt kellene megtanítani a gyermekeknek, és velük együtt a felnőtteknek is, hogy hogyan kezeljék ha erőszak áldozataivá válnak? Nem kellene hatalmas betűkkel oda írni, hogy ez nem a normalitás, ne engedd, hogy folytatódjon!? Ez a videó így, ebben a formában valóban a jó kampányolás a gyermekeket molesztáló perverz családtagok ellen? Ez  a videó gondol azokra a szegény családokra, akiknek nincs napi 24 órás internetkapcsolat otthon, nem tudják mi az a vloggerkedés, gondol-e azokra a gyerekekre, áldozatokra, akik többégükben olyan családokból jönnek, ahol nincs meg az a szabadságuk, hogy az interneten információhoz jussanak és megnézzék egy velük egykorú kislány videóját aminek a végén ott van egy szintén internetes lehetőség, amit fel lehet keresni segítségként?

Vannak, akik komolyan gondolják, hogy ezzel a kisfilmmel, amit beraknak a narancslé és a legújabb beszélő baba reklám közé a mozikban, felhívják a problémára a figylmet és ez elegendő, mert mindenkit érintenek vele?  Ennyi lenne a “hogylehet” kampány? A hogyan védjük meg a gyermekeket a családon belüli erőszak ellen? Egy kislánnyal, aki azt javasolja torlaszold el az ajtót és bújj a szekrénybe? A moziban ülő felnőtteknek meg mi az egyetlen valós üzenet, ami megmarad  a fejükben? Hogy van sok gyerek, aki így él, beszélgess róla, és add persze adód egy százalékát, hogy segíthess! Ettől a valóságban bátrabban állnak majd ki magukért a gyermekek, akik egyébként a szekrényben bújnak el? Tényleg azt gondoljuk, hogy ettől a filmtől, ott ahol szükség van rá beszélni fognak róla, hogy a célközönség, aki érintett, magasröptű elmefuttatások alapján és mély beszélgetések után cselekedni fog és segítséget kérni az interneten böngészése után?

A vidéki kis falvakban, eldugott helyeken, a legszegényebb valóságokban élő gyermekek, akiknek a normális még mindig az okostelefon és az állandó internet nélküli élet, az mit kezd ezzel a kisfilmmel? Vagy az esetleg bántalmazott gyermek, aki kiskorú, és nem lehetne (sem ajánlatos, hogy legyen) interneten profilja, youtube csatornája? Vagy az a gyermek mit kezd ezzel, akit esetleg pont a bántalmazó szülei egyedül nem hagynak internetezni?

Nagyon érdekelne ki mit gondol az alábbi videóról s arról, hogy ezt moziban, gyermekekenek való filmek előtt leadják Magyarországon!

Én bevallom, teljesen lefagytam, nem éreztem a végtagjaim, és hirtelen levegőt sem vettem a kisfilm végén, amikor megláttam a feliratokat! Ismerem a valóságot, tudom jól, hogy vannak abberált szülők, akik molesztálják gyermeküket, és tudom, hogy a dologgal foglalkozni kell, nem elfordítani a fejünket, de így? Ez a megoldás? Egy edukáló üzenet arról, hogyan lehet a szekrénybe bújni vagy, hogyan lehet eltorlaszolni az ajtót? Mert ebből a filmből a gyerekek akik a mozikban ülnek, mást nem fognak érteni, nem fognak mást meglátni! Csak a kedves arcú, tiszta tekitnetű leánykát, aki melegséget sugároz, és csicsergő hangon azt mondja el, hogyan lehet elbújni és ezzel talán egy kis időt nyerni, mert ugye tudjuk semmi többet nem ér mindaz, amit ő a filmben tesz….

Amikor a videó végén jöttek a betűk, bevallom,  én mást vártam. Valamit, ami elmondja, hogy nem ez a normális, nem az amit a kislány nagy nyugalomban megtanít nézőinek. Nem így kell felnőni, nem ez a helyes. Nem pénzgyűjtéses végszót adtam volna ennek a propaganda filmnek! Persze azért arra is kiváncsi vagyok milyen az a családi mozizásra, amit ez a kisfilm előz meg… Kiváncsi vagyok melyik szülő mit felel majd, arra a kérdésre, ami a mozizás utáni estén, az esti puszi után alig hallhatóan, szinte csak suttogva hangzik majd el:

“Te, apa/anya miért bújik el az a kislány az apukája elől a szekrénybe?”

Ha mást nem, talán azt már elérte ez a kisfilm, hogy a sokk után, a családok a mozizás után beszéljenek róla. Talán… Talán az otthonokban, a családokban ahol nincs probléma, megtörténik ennek a videónak a  kielemzése, és az emberek, akik érzékenyek a dologra, elmondják gyermekeiknek, hogy ez nem a normalitás, akkor sem ha vannak sajnos gyerekek, akik így nőttek fel. De azt hiszem, sajnos mindez nem változtat sokat annak a kislánynak az életén, aki például megnézi az interneten ezt a videót és elbújik majd este a szekrénybe…

FRISSITÉS!

Közben kaptam egy privát e-mailt, hogy mit okoskodom én arról, hogyan kellene propaganda filmeket készíteni. Először is, ha legalább egy árva telefonszám lenne a film végén, egy pár számjegyű ingyen hívható szám, amit a bántalamzott gyermek vagy épp egy gyanút fogott családtagja meglát, megjegyez és később, amikor tud, felhívhat, máris kevésbé érezném amatőrnek ezt a propaganda filmet. Máris kevésbé érezném hiányosnak, ha több infó lenne benne, arról, hogy ez nem a normalitás, hogy ne fogadd el, ne engedd. Ne a szekrényben elbújva keress menedéket! Jobban tetszene és befognám a szám, ha a magyar propaganda film a gyermekbántalmazás ellen kicsit hasonlítana ehhez a lentihez.

19 gondolat “Bújj a szekrénybe! Avagy propaganda a gyermekbántalmazás ellen!” bejegyzéshez

 1. Nekem tetszik a koncepció, ami egyébként egy sorozat részeként jelent meg, tehát lesznek még más kisfilmek is.

  Arról van szó, hogy az a korosztály, akiket érint a családon belüli erőszak, és már elég idősek ahhoz, hogy ezt felmérjék, napi több órát tölt a YouTube-on azzal, hogy kortársak tutorialjait nézi. Ez akkora iparág, hogy ezeknek a tiniknek – akik a napi arcápolási rutinjukat vagy a frizurakészítést mutatják be – ügynökségi hátterük van, ha velük szeretne egy gigacég hirdetni. És hát szeretnének, mert ezeket a tartalmakat zabálják a gyerekek, a kistinik.

  Az UNICEF ezt a trendet lovagolja meg, nagyon okosan, mert erre a kamaszok felfigyelnek. A cél vélhetően az, hogy a gyerekek egymás között beszélni kezdjenek arról, amikor ilyesmire kényszerül egy gyerek: miért teszi, és közöttünk van-e ilyen. És közben ott a végén az üzenet: beszéljünk róla, hastag hogyan lehet, satöbbi.

  Az üzenet itt az, hogy mi beszélünk róla, sőt teszünk is ellene, tehát ti pedig, kedves felnőttek, adjátok ide az 1 százalékot a cél érdekében. Szerintem hasznos az, hogy az a gyerek, akit nem bántalmaznak, a videó kapcsán kérdéseket tesz fel a szülőknek, és a szülők beszélnek otthon – a gyerek szintjén – a családon belüli erőszakról. Így a gyerek tudatosabb lesz a környezetében erre.

  Ez a fajta csomagolás a gyerekeket – bántalmazottakat és nem bántalmazottakat – egyaránt jobban megszólítja, és sokkal megrázóbb a maga nemében, mint egy konkrét gyerekbántalmazást bemutató felvétel, amit nyilván le se lehetne adni korlátozások nélkül, és ez a korosztály nyilván nem is láthatna a médiahatósági szabályok miatt.

  Tehát: a kisfilm megszólítja a gyerekeket, kistiniket, de mégsem erőszakos, nem brutális, és elkezdődhet a mentén egy párbeszéd, közben pedig a felnőtteket megrázza a mélysége, így odaadják az 1 százalékot is akár. Összességében véve tehát ügyes a PR-cégük, jó a koncepció.

  Kedvelés

  1. Oké, fel fel lehet így is fogni, és van is értelme annak amit írsz, ismerem a youtubeon logó fiatalok világát akik egymás videóit szívják magukba, de én akkor is hiányosnak találom ebben a formában, és hiányolom azt, hogy nincs egy telefonszám a videó végén, ami a beszélgetésre ösztönzésen kívül is ad valamit a nézőnek. A másik két filmet is láttam, és azt is, hogy a honlapon ahonnan jön már több magyarázat van, jobban elő van adva a film s nagyobb értelemet nyer a miértje, de egy ilyen kisfilmet berakni két reklám közé, egy moziban, nem úgy tálalva, ahogy az a honlapon van szeritnem nem a legprofibb megoldás. Ráadásul az apukák egyébként kiakadtak a világhálón, mert mindegyik filmecske ellenük irányul. Azaz a bántalmazó apák ellen, de csak apa van megemlítve aki mverekszik vagy molesztál. Nem érzik fairnek ugyanis. Én pedig nem érzem profinak valahogy. Nagyon nem.

   És még azt is megkérdőjelezem, hogy ha egy egyszerűbb családból származó gyermek, akit tegyük fel molesztál az apukája otthon, nincs számítógépe amin navigálhat, az mit tesz? Mi van ha mondjuk eljut a moziba és meglátja ezt a kisfilmet? Az anyukája, ha vele van, és a gyerek sem a pr fogást meg koncepciót fogja értékelni, sem azt fogja üzenetként felfogni, hogy beszélni kell a dologról valalivel, egymással stb. Nem minden család ahol bántalmazott gyermek van interaktív sem intellektuálisan kész befogadni ennek a filmnek a jelentését. Sőt!

   Kedvelés

 2. Én teljesen egyetértek azzal, amit leírtál!! Van igazság abban is, amit a fenti kommentelő ír… De azzal, ha mi beszélünk róla azzal az a kisgyermek, akit valósan bántalmaznak, aki nap, mint nap ebben él, aki minden este rettegve hunyja be a szemét, nem megy túl sokra. Az is tény, hogy egyáltalán nem biztos, hogy minden kisgyermek ül a YouTube előtt és nézi ahogy a gamerek és YouTube-guruk osztják az észt. Nekem ebből a videóból annyi jött le, hogyha bántalmaznak akkor bújjak be a szekrénybe és torlaszoljam el az ajtót. Ami, ahogy Ildikó is utalt rá, lássuk be egy felnőtt férfival, de még egy nővel szemben is vajmi keveset ér…

  Abban is egyetértek, hogyha legalább egy telefonszám vagy valami oda lenne téve már nem lenne ilyen befejezetlen. Mert nekem is annak tűnt. Azt vártam, hogy miután itt a kislány ezt elmondja előjön egy hang, aki elmondja, mit kell tenni hosszútávú megoldásért, elmondja kikhez lehet fordulni és, hogy NEM elég csak a szekrénybe bújni! Az, hogy az apukák vannak csak megemlítve… Aláírom, hogy főleg róluk hallani a médiában. De hallottunk már olyan anyáról, aki megölte a gyerekét szóval tényleg nem kellene ennyire diszkriminatívan hozzáállni a dologhoz.
  Szóval nem vagy egyedül a felháborodásoddal.

  U.I.: Nekem erről az a szám jut eszembe, ami nemrég képviselt minket az Eurovision. (Én ki is akadtam, hogy miért egy ilyen mondanivalójú dallal képviselik Magyarországot, de nagyon idevág. https://www.youtube.com/watch?v=ARRWLgGlTWU )

  Kedvelés

 3. Nekem az jött le ebből a kisfilmből, hogy ejnye bejnye apuka szokott huncutkodni, ha nem tetszik, bebújok a szekrénybe…..jaj, mindjárt rosszul leszek… mennyi társadalmi szemetet akar eltakarni ez a film…ezekről nincs mit beszélgetgetni, ezeket nyíltan el kell ítélni…

  Kedvelés

 4. Ez mi a….?! Elképedtem a videón! Egy valóságtól elrugaszkodott vidáman bájolgó gondtalan kiscsajszi mutatja be, hogy bújcizzon el a szobájában. A valóságban egy bántalmazott gyerek nem mondaná el ilyen vidáman mit csinál, ha apuci zaklatja akárhogyan is! Jézusom! Lehet túl korlátolt vagyok, de nem látom benne azt, hogy ez hogyan jelenthet igazi segítséget a bántalmazott gyerekeknek. Tényleg arra kéne a hangsúlyt fektetni, hogyan forduljanak bátran más felnőtthöz/szervezethez segítségért. Ha ez egy sorozat része, kíváncsi vagyok a folytatásra, mert én is nagyon bízom benne, hogy nem csak ennyi az egész üzenete.

  Kedvelés

  1. Nem vagy korlátolt!

   Van másik két videó is, amiben egy kislány beszél arról, hogy ha törölközőt teker a hasa köré, az kicsit felfogja az ütéseket. A másikban wgy kisfiú meséli el hogyan tegyék a gyerekek a szobáikat ütésbiztossá, pl ragasszannak a bútorok sarkaira puha zoknit, sapkát. Őt is az apja veri… a szervezet weboldalán láthatóak. Ott sincs telefonszám, csal a weboldal címe és a kampány neve.

   Kedvelés

 5. Szubjektív véleményem:”Egy elmebeteg aki ezt kitalálta és ilyen formában megcsinálta!” (maga az ötletet, miszerint a gyermekbántalmazást vissza kell szorítani, támogatom!)

  Kedvelés

 6. Az ötletet én is támogaton, viszont van, amikor a szekrénybe, meg az ágy alá bújás nem elég. Az én esetemben a lépcsőházba való kimenekülés sem volt az anno…

  Kedvelés

   1. ❤ :3 Személy szerint jobban örültem volna, ha olyan ember csinálja a videót, akinek volt már ilyen tapasztalata, mert úgy hitelesebb lenne az egész. Az viszont szinte egyenlő a nullával, hogy olyan embert találjanak, aki tényleg fel is vállalja, hogy őt is bántalmazták.

    Kedvelés

   2. Állítólag felnőttek voltak a célközönség, mint egy utóbbi riportból kiderült (mert kérdőre vonták őket) és a mozikba “véletlen” került. Én ez utóbbit alig hiszem el, de legyen. Viszont az, hogy a felnőtteknek készült szintén kicsit naiv talán buta dolog. Egy olyan társadalomban, ahol a látszat a legfontosabb sokaknak, ahol a családon belüli erőszakot, sok esetben pont a felnőttek “fedeznek”, akik tudnak a dologról, kissé butaság. Értékenységükre játszani naivság, mert pl, ha a saját családtagja, a bántalmazott gyermek miatt nem szólt eddig, akkor ettől a filmtől megjön az esze és segítséget kér? Az idegen felnőttek meg, hát pont többségükben struccpolitikát folytatnak. Persze van a réteg, aki kérdezni fog gyermekétől és beszélni is fog vele, de tudod én azt tapasztaltam, hogy a szavakkal ebben a helyzetben sokra nem negyünk és azr, hogy a gyermekbántalmazás pont a felnőttek hibája.

    A hitelessége a videónak furcsa számomra is. Egy valóban bántalmazott gyermek nem ilyen, nem igy beszél, tapasztalataim alapján, de ki tudja…

    Kedvelik 1 személy

   3. Na ez durva, ha valóban felnőtteknek szánták. o.o Ha én kezdenék el vlogolni egy ilyen témáról, biztosan nem azt mutogatnám másoknak, hogy hogyan préseljék be magukat a szekrénybe, hanem pl. arra biztatnám őket, hogy beszéljenek róla – még ha az ellenkezőjét is parancsolják neki. A segítő szervezetek telefonszáma pedig nem “sablonos”, hanem alap dolog. Most, így pár replay és egy kis gondolkodás után azt gondolom a videóról, mintha el akarnák “cukormázasítani” az egész bántalmazós témát, pedig ez közel sem ilyen rózsaszín… sőt. :/

    Kedvelik 1 személy

 7. Eléggé gusztustalan pénzhajhász koncepció. Teljesen egyértelmű, hogy a Unicef egy műszervezet, amelynek csak egy célja van, hogy többet zsebeljen be az adó 1 százalékból, mint amennyit XY ügyekre (gyermekvédelem) ráfordít.

  Máskülönben viszont Dr. Lux Ágica gyermekjogi vezető (Unicef) részéről, teljesen jó kampányötletnek tartotta, hogy a gyerekekkel (akik tartalmát felfogni sem tudják) olyan komplex problémakört feszegessenek mint amilyen a gyermekbántalmazás. A mögöttes cél sajnálatos módon nemcsak az adó 1% volt -bár ez volt a fő stratégiai vonal – de szintén cél volt az Édesanyák és Édesapák egymás ellen történő hangolása. Nyílt titok, hogy Magyarországon exponenciálisan nő az elváltak / válófélben levők száma. Sajnos nagyon sokszor az ilyen kapcsolatokban kisgyermekek is vannak, s érdemes áttanulmányozni a családjogi kollégiumon belüli Kúriai szintű BH-kat, s csakúgy hemzsegnek az olyan esetektől amikor Édesanyák jelentik fel az Édesapát a gyermekbántalmazás vádjával.

  A Unicef és a mögötte álló stratégiai vonal a Nagy Számok Törvénye alapján pontosan tudja, hogy melyek azok a reklámelemek amelyekkel ennek a gyermekbántalmazás trendnek, még inkább adják alá a lovat.

  Azért érdekes nem, hogy Magyarországon a legtöbb pedofil egy elvált Édesapa 😀 Dr. Lux Ági semmi hasznosat nem csinált, sőt még a videóban szereplő 11-12 éves forma kislányt is veszélyeztette. De azért az OBDK-nál szokta osztani az észt, meg próbál a gyámhivatali fórumokon is a gyermekvédelem témájában értékes ötleteket felveni 😉 A legértékesebb cselekedete az lenne álláspontom szerint, ha visszamenne az Egyesült Államokban, mert a dekadens nyugat, szinte biztos, hogy tárt karokkal várja az olyan propagandákat, ahol a TEXASI pásztor jegényeket le pedofilozzák :)))

  Egyébként a Fővárosi Főügyészségen lett téve feljelentés gyermekveszélyeztetés kapcsán, de ügye Polt Petikénk a mai napi az ilyen jellegű ügyekkel nem tud elszámolni, és nem igazán akar. Majd bűncselekmény hiányában gondolom le lesz zárva az ügy (vagy lehet már rég le is zárták), hiszen a nyugatról ide szakadt kuncsorgó maffiaszervezetnek a VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS szabadságát, azt kérem biztosítani kell, egy egész társadalom kárára is. Hiszen… vesszen a magyar 🙂

  Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.