Hogy vagy? Ah, izé, hát, nem jól, hát tudod…

Nem, nem tudom és sokszor, jobban járnék, ha nem is tudnám meg! Vannak emberek, akikkel, ha hosszú idő után újra találkozom, és ennek örömére, mosollyal az arcomon megkérdezem tőlük, hogy, hogy vannak, “Mi újság?” akkor órákig tartó siránkozásba kezdenek. Méghozzá minden egyes alkalommal. Minden találkozás az égbe emelt tekintetükkel, szájbiggyesztésükkel és mély sóhajtások közötti panaszkodásukkal kezdődik és többnyire fejeződik is be. 

Sokáig hittem azt, hogy aki állandóan panaszkodik, annak valamiféle szeretethiánya van. Azt gondoltam hiányzik neki a figyelem. Ezért hallgattam, figyeltem. Sokszor ugyanazt a siránkozást, ugyanazért a dolgokért, éveken át. Csak mostanában kezdem látni, hogy a panaszkodóknak van, egy önző  ’énvagyokavilágközepe’ rétege, akik a valódi életben, valójában hatalmas önbizalomhiányban szenvednek. Megfigyeltem, hogy ezek a panaszkodók, sokkal többször tesznek rosszindulatú megjegyzéseket másokra, sőt szinte mindenkire. Kárörvendőek, álszentek és irigyek. Leginkább mások boldogságra való képességére.

 

Tudom, és értem, hogy amikor valami tragédia éri az embert, akkor hajlamos a padlóra esni. Hajlamos kilátástalannak érezni egy helyzetet és reményt veszteni. Hajlamos éjszakákon át inni, csokoládét majszolni, nem felkelni az ágyból, nem fürödni, apátiába esni, elzárkózni stb. Tudom, hogy amikor valami nagyon fáj, hajlamosak vagyunk elhagyni magunkat, és sajnálni mindent, önmagunkkal a középpontban. Olykor kell és  feküdni azon a padlón, de csak egy kis időre! (Kelj már fel!)  Ami elég arra, hogy erőt gyűjtsünk, mély levegőt vegyünk, összeszedjük a bátorságunk, és lendületet adjunk magunknak a feltápászkodásra! Ez a különbség a ’folyton siratok mindent-leginkább magamat’ és azok között, akik felállnak bármilyen nehéz is. A panaszkodónak eszébe sem jut, hogy összeszedje magát. Ő marad a padlón. És megpróbálja lehúzni magához a környezetében élőket is,  hogy ne érezze magát olyan egyedül odalent. Odaragasztja saját magát a padlóhoz, ahonnan fröcsöghet az élet felé, és táncolhat a tűréshatárán annak, aki fel merészeli tenni azt a kérdést, hogy „Hogy vagy?”

Amikor hallgatom egy olyan ember panaszkodását, akinek semmi egetverően komoly baja nincs, megkérdőjelezem, hogy normális vagyok-e, hogy ezt végighallgatom, ismeri-e a világot? Tisztában van-e azzal, hogy milyen szerencsés? Ha a legnagyobb bajod, az, hogy nincsen iphone-od, vagy az, hogy lassú az interneted, nincs kocsid, márkás napszemüveged, esetleg az, hogy nem tudod, hogyan menj el bulizni, mert anyád nem ad pénzt, vagy nem tudod, mit vegyél fel, mert nincs új ruhád, akkor fogd be a szád! Használj rendes telefont, menj internet kávézóba, vagy könyvtárba, gyalogolj, hunyorogj, és tudod mit, keress munkát, hogy legyen saját pénzed, vagy tanulj meg varrni esetleg!

 

Ha azért panaszkodsz folyton, mert a férjed megcsal, újra és újra, válj el. Ha zavar, hogy csóválja a farkát, válj el! Nem akarsz, mert az nehéz, mert ki mit gondol, mert te szereted, mert hú és há… Akkor megérdemled a sorsod, amit választottál. Ne siránkozz azon, hogy hagyod magad megalázni, és úgy teszel, mintha hinnél a hazugságainak, miszerint, “nem jelentett semmit, csak ártatlan flört volt, vagy plátói, ő kezdett ki velem, én csak sajnáltam és barátja akartam lenni, tudod milyenek a nők…higgy nekem, te vagy az egyetlen, a legfontosabb”. Hihetsz, amit akarsz. Az igazság az marad, hogy neki a legfontosabb, az egója és persze a farka.

Ha azért panaszkodsz folyton, mert a gyereked felelőtlen, nemtörődöm, nem segít semmiben, nem tanul, iskola mellé jár, hazudozik, csúnyán beszél, iszik, drogozik, lop a pénztárcádból és még ki tudja mi, ajánlanám, hogy neveld meg! Legyél kemény! Ha már felnőtt, akkor elcseszted. Edd meg, amit főztél. Próbáld kitalálni, miként változtathatnál a dolgokon. Ne várj, ne halogasd a dolgot, miközben sírsz, hogy „hát szegény gyerek, az én hibám, hogy ilyen hülye, mert ez, mert az, mert ezt rontottam el, mert azt nem csináltam jól”. Évek repülhetnek így el, és te sem élsz örökké, ráadásul, ha egy ’hülye” gyereket hagysz hátra, aki mondjuk nem született szerencsés csillagzat alatt, akkor elég nehezen fog boldogulni, te meg foroghatsz majd a sírodban ugye.

Hihetetlen, de ismerek olyan embert, aki arra a kérdésemre, hogy „Hogy vagy?”, még sohasem felelte azt nekem, hogy “köszönöm jól, remekül, kiválóan” stb. Pedig hosszú évek óta ismerem.  Viszont ismerek olyat is, aki egy halálos betegséggel él, még ki tudja meddig, de soha nem panaszkodott emiatt, és más miatt sem! Talán ezért van az, hogy amikor egy olyan embertől hallom azt, hogy ő meg akar halni, hogy ő már aztán nem is tudja, miért éljen, akinek nem az a baja, hogy halálos beteg, vagy, hogy a háború vagy egy természeti katasztrófa megölte a családját és elvette mindenét, egyszerűen feldühödöm. Rettentő ideges leszek. Sokan nem látják mekkora kincs is az élet.

Ezt leginkább azok tudják, akiknek a  ’VAN’ helyett a szavuk ‘NINCS’.

Azok akiknek nincs vize. Nincs vacsorája. Nincs egy falat kenyere sem. Nincs ruhája. Nincs otthona. Nincs mit enni adnia a gyerekeinek. Nincs lövöldözés nélküli éjszkája. Nincs békéje, sem országa. Akiknek nincs már méltősága. Sem kiút. Azok akiknek nincs gyógyszerük. Nincs gyógyulásuk. Nincs több idejük.

 

Folytonosan panaszkodni, évekig sírni ugyanaz miatt, szimplán ostobaság és persze idővesztegetés. Változtass a dolgon! Akkor is, ha azt hiszed, nem tudsz, próbáld meg! Csinálj valamit! Bármit. Légy méltó önmagadhoz, és változz olyan emberré, akire büszke lehetsz. Ha nem is érsz el sokat, ha nem is válik valóra az összes álmod, tudni fogod, hogy te mindent megtettél. Mert, ha teljesen őszinte vagy magadhoz, te mindig tudod, hogy így van-e vagy sem.

Senki sem tökéletes. Minden egyes ember ezen a földön, követett el kisebb vagy nagyobb hibákat. Megesik, hogy ugyanazokat többször is. Ne legyél a saját hóhérod (tuti van egy-két önkéntes erre a szerepre amúgy is). Értsd meg önmagadat. Azt, hogy mit miért tettél. Tanulj a saját hibáidból. És cselekedj! Az élet nem várakozás valamire, hogy majd lesz valahogy. Nem önostorozás, mert valamit elrontottunk, és nem önsajnálkozás, mert valamink nincs, valamit elvesztettünk, vagy azért, mert valamilyenek nem vagyunk. Az élet nem halogatás, hogy majd holnap, később. Ha változtatnod kell valamin, azt most tedd meg. Az élet most van. Ne kövesd el, azt a végzetes hibát, hogy ezt elfelejted.

Nem tudom még mit tartogathat nekem az élet, jobb lenne, ha…”  Komolyan mondod? Komolyan gondolod? Tudod mit tarotgat? A hátralevő életedet! Azt, ami annyi embernek nem adatott meg! Rajtad áll egyedül, hogy mihez kezdesz vele. Soha ne add fel! Hogyan? Valahogyan! Akárhogyan! Bárhogyan! Változtatni és másképp csinálni dolgokat, sosem késő. Félni tőle lehet, de jobb félve cselekedni, mint félni halálunk napjáig tétlenül, és elsorvadni egy milettvolnaha-ban. Ismered a mondást, miszerint, ha mindig ugyanazt teszed, és mindig ugyanúgy, amit és ahogyan eddig tettél, akkor azt fogod kapni, az élettől, amit eddig? Megjegyzem előfordulhat, hogy még azt se! Ezért kinek fogsz panaszkodni???

I.

Fotó: ULrike Mai jogtiszta képe  a Pixabay-en.

5 gondolat “Hogy vagy? Ah, izé, hát, nem jól, hát tudod…” bejegyzéshez

  1. Végre valaki. Épp a minap beszéltünk a párommal ezeket a gondolatokat, amiket leírtál. Nem is ragozom. Örülök!

    Kedvelés

  2. Ugyanezeket én is taglaltam mindkét blogomban részekre szedve. Én is voltam panaszkodó, de már csak keveseknek panaszkodok, akik valóban tudják, miben nőttem fel, de igyekszem nem bő lére ereszteni, mert már én is unom. 😀
    Az írás maga: Perfect! 😉

    Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.