Barát-nem barát, barát-nem barát, barát!

Tegnap egy furcsa párbeszédnek voltam fültanúja. Egy nő beszélgetett a férjével. Azt ecsetelte, hogy az ő legjobb barátai, bizony nem örülnek a sikerélményeinek. Nekik, nem olyan fontos, hogy gratuláljanak hozzá, hogy érdeklődjenek. Azt mondta, nem érti, miért nem osztoznak a boldogságában.

Azt gondolom, hogy azok az igazi barátok, akik a legszörnyűbb gyarlóságainkról is tudnak, amikért persze jól megráznak, és lelkileg felpofoznak, de azzal együtt szeretnek minket. Avagy annak ellenére. Akik ismerik legsötétebb titkainkat is, és nem ítélnek el. Akik lelkesek, amikor mi lelkesek vagyunk, hagynak sírni, ha azt akarunk, legfeljebb kidobják a taknyos zsebkendőt, hogy ne az asztalon legyen… Szívből örülnek a sikereinknek, és boldogságunknak. Nagyon ritka az ilyen barát.

Mert nem könnyű igazán örülni egy másik ember sikerének, ha nekünk abból nincs valami hasznunk. Nem könnyű benyelni, hogy barátnőnk, nem hízott el két gyerek után sem, mi meg ezt az öt kilót sem tudjuk leadni. Nem könnyű cinikus szavak nélkül tűrni, hogy barátunknak Porsche-ja lett, mert megdolgozott érte, nekünk meg Skodánk van és még a hajunk is kihullott. Nem könnyű elviselni, hogy barátnőnknek 12 éve van férje, és megmarad mellette, boldognak is tűnnek, nekünk meg nincs egy normális kapcsolatunk a válásunk óta. Nem könnyű nem egoista kérdést csinálni barátaink sikereiből, boldogságából.

Ritka a gyerekkortól megmaradt barátság is. Valahogy az emberek, amikor felnőtté válnak, megváltozik minden. Már nem az számít, hogy megosztotta, velem a tízóraiját vagy megverette saját magát is, miközben engem próbált védeni a helyi menőktől. Ritka, az is, hogy megmarad barátnak valaki, akinek a barátja felnőttként sikeressé, Isten ne adja, híressé vált. Erre szokott jönni a klisé, hogy a pénz megváltoztatta, azért. Tapasztalatból tudom, hogy van olyan igazán híres és tehetséges ember, aki pont ugyanolyan mint volt. Talán kicsit jobban öltözött lett, de ugyanaz a lénye, nem változott. Ember maradt. A barátai viszont megváltoztak vele szemben. Nem tudták elviselni a sikerét. Van ennek egy másik változata is. Az, amikor azért a barátod valaki, mert sikeres és gazdag vagy. Nem tudom melyik a rosszabb.

A lényeg, hogy aki az egójával barát, és azzal szeret, az nem barát és nem szeret.

Ismerek egy igazán kivételes embert. Tehetséges, szép, okos, érzékeny. Sajnos a barátai nem tudnak felülkerekedni csorba önbecsülésükön, ami azt sugallja nekik, hogy ők szürkébbek, kevésbé érdekesek, fontosak, avagy kivételesek. Pedig lehet, hogy ők is azok, de nem fedezhetik ezt fel, mert ahelyett, hogy figyelnének magukra, és dolgoznának azon, hogy jobb önmaguk legyenek, méricskélik magukat barátaikhoz és tévhiteket gyártanak.

Mindannyian kivételesek vagyunk. Tehetségesek valamiben, vagy valamihez. Lehet, hogy te
például csak a világ legfinomabb palacsintáját készíted, a barátnőd meg híres énekesnő lett. De tudod mit? Nyiss egy palacsintázót a belvárosban, olyat, ami adott ahhoz, hogy felkapott legyen. Ami sikert adhat, ha arra vágysz. Házalj bankoknál, keress befektetőket, ha neked nincs pénzed rá. Dolgozz meg érte, és tegyél félre mindent, amit lehet. Hosszú időbe telhet, de hozz áldozatokat álmaidért, attól olyan értékesek. Neked nem az a dolgod az életben, hogy feladd és kérdőjelezgesd magadat. Hanem az, hogy megtaláld az erősséged, tehetségedet és használd ki, bármi legyen is az. Tegyél meg mindent magadért, és akkor nem mások boldogsága vagy sikerei fogják piszkálni az egódat.

Legyél teljes ember, ahhoz, hogy teljes barát tudj lenni. Aki nem tud őszinte, igaz barát lenni, az nem is érdemli meg, hogy neki legyenek. Aki nem boldog, barátjával, vele, érte, miatta, tiszta szívéből, lelkéből az nem érdemli meg, hogy igaz barátnak szólítsák. Jóbarát lehet. Barátfélévé, haverrá, rosszabb esetben ismerőssé lefokozott valakivé válhat. De igaz baráttá sohasem. Az igaz barátság kincs. Az igaz barátok lélektársak. Én ebben hiszek.

I.

Copyright.svg

Szerző::

"Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom..."

One thought on “Barát-nem barát, barát-nem barát, barát!

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg bátran, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.